Društvo

Još danas prolećne temperature, maksimalna dnevna do 17 stepeni, a onda stiže zahlađenje za Božić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2022

-

07:22

Još danas prolećne temperature, maksimalna dnevna do 17 stepeni, a onda stiže zahlađenje za Božić
Kalemegdan - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U prvim danima ove godine imali smo sunčano i neobično toplo vreme za početak januara. Kao poslednji takav dan, danas će biti još toplije, ali sa nešto više oblaka, uglavnom u jugozapadnim i centralnim predelima, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Južni vetar nam još danas donosi toplu vazdušnu masu, koja je uticala na porast kako jutarnje tako i dnevne temperature. Minimalna dnevna kretala se od nula, u Kraljevu, pa do 11 stepeni Celizijusa u Beogradu. Tokom dana u Beogradu i većini gradovi centralne Srbije očekuje se i preko 17 stepeni. U južnim predelima i dalje hladnije", kaže Gojković.

Navodi da će južni vetar u kasnim poslepodnevnim satima zameniti severozapadno strujanje, što naznačava prolazak hladanog fronta. Kišonosni oblaci i zahlađenje prvo će zahvatiti Vojvodinu i zapadnu Srbiju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"U četvrtak, do sredine dana, padavinska zona se premešta ka jugoistoku, sa sobom noseći i hladan vazduh. Tokom dana će u centralnim i južnim predelima mestimično biti hladnije nego u jutarnjim satima, a zbog pada temperature i za više od 10 stepeni Celzijusa, kiša će u višim predelima preći u susnežicu i sneg", kaže ona i dodaje da će Božić uglavnom biti suv. 

"Na severu će biti vedro i hladno, a u predelima južno od Beograda oblačno, sa padavinama samo na planinama. Intenzivan hladan front je osim osetnog zahlađenja u celoj Evropi, uzrokovao i obrazovanje Đenovskog ciklona. On nam već u subotu donosi nešto veću količinu padavina, dok se iznad naše zemlje zadržava hladna vazdušna masa. To će usloviti da kiša prelazi u susnežicu i sneg i u nižim predelima, uz mogućnost obrazovanja manjeg snežnog pokrivača", rekla je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija