Društvo

Oblačno, ali toplo na početku godine, sredinom nedelje čeka nas promena: Kakvo će vreme biti za Badnji dan i Božić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/01/2022

-

10:30

Oblačno, ali toplo na početku godine, sredinom nedelje čeka nas promena: Kakvo će vreme biti za Badnji dan i Božić
Oblačno, ali toplo na početku godine, sredinom nedelje čeka nas promena: Kakvo će vreme biti za Badnji dan i Božić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na početku godine oblačni ali topli dani, međutim već od srede nam stiže zahlađenje i osetan pad temeprautre. Za Božić i Badnji dan vedro, ali hladno, procenjuju meteorolozi vreme za predstojeće dane.

"U nedelju vetar slabi i duvaće pretežno iz južnih pravaca. Iako će razvedravanje zahvatiti veći deo zemlje, u centralnim i istočnim predelima biće nešto više oblaka koji će mestimično, višim predelima doneti slabu, prolaznu kišu", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona za početak naredne nedelje kaže da će prva dva dana biti oblačna, ali topla. Međutim, dodaje, njihova oblačnost će zapravo biti najava nadolazećoj promeni vremena.

"Temperatura u ponedeljak i utorak će i dalje biti ekstremno iznad proseka za ovo doba godine i do srede ostaje preko 12. stepeni Celzijusa. U utorak će već nešto veća oblačnost zahvatiti Vojvodinu, dok će vedro do kraja dana ostati u ovim južnijim predelima", kaže Gojković.

Ovo potvrđuje i meteorolog Marko Čubrilo koji je na svom Fejsbuk profilu naveo da nam od srede stiže pogoršanje vremena.

"Do srede će temperatura ići do 15, negde čak i 20 stepeni Celzijusa. Međutim, u sredu pad temperature. Maksimanlna će se na severozapadu kretati oko 3,  na jugu do 10 stepeni Celzijusa, a uveče uglavnom od minu 1 do 3 stepena", kaže Čubrilo.

I Gojković kaže da nam sredinom nedelje stiže promena vremena koju nam donosi hladan front sa severa Evrope. Objašnajva da će polje visokog vazdušnog pritiska oslabiti, a da na njegovo mesto dolazi, kaže, intenzivan ciklon sa Atlantika koji će ka jugu potisnuti hladnu vazdušnu masu. 

"Još u sredu ujutro biće relativno toplo, a kasnije tokom dana na severu i zapadu doći će do zahlađenja. Padavine će već u ranim jutarnjim satima zahvatiti Vojvodinu, a do poslepodnevnih sati i ostale predele, donoseći sneg jugozapadu i jugu zemlje", kaže Gojković.

Što se Badnje večeri i Božića tiče ona predviđa vedro i hladnije vreme sa osetnim padom teperature, koja će sa ranijih 15 stepeni Celzijusa spasti na maksimalnih 4 stepena.

"U četvrtak pad temperature od skoro 10 stepeni uzrokovaće da jutro bude hladno, sa temperaturom ispod nule. Kasnije tokom dana očekuje se od nula stepeni, na jugozapadu i jugoistoku, pa do 4 u severnim predelima. Oblaci se neće dugo zadržati jer hladan front prati porast vazdušnog pritiska koji donosi razvedranja, ali će ovaj put uzrokovati i zadržavanje hladne vazdušne mase", kaže Gojković.

Što se Božića tiče, ona kaže da će u petak, prema trenutnim prognozama, biti vedro i malo toplje sa temperaturom oko normale.

"Vedro nebo koje uzrokuje noćno izračivanje toplote činiće da temperatura u jutarnjim satima bude ispod nule, a tokom dana oko 5 stepeni Celzijusa", kaže Gojković i dodaje da nas za kraj nedelje očekuje suvo vreme, ali sa blagim naoblačenjem. Tačnije, hladna vazdušna masa i dalje će uzrokovati temperaturu oko proseka, dakle oko pet stepeni Celzijusa, a trenutni prognostički modeli najavljuju novo naoblačenje i padavine za nedelju popodne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija