Društvo

Federiči poručio da KFOR ostaje na Kosovu dokle god to bude neophodno

Komentari

Autor: Fonet

04/06/2021

-

14:22

Federiči poručio da KFOR ostaje na Kosovu dokle god to bude neophodno
Federiči poručio da KFOR ostaje na Kosovu dokle god to bude neophodno - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Komandant Kfora Franko Federiči poručio je danas da NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, da je misija doprinela postepenoj normalizaciji bezbednosne situacije u regionu, a pruža pomoć u stabilizaciji i rekonstrukciji Kosova kako bi ono postalo sigurnije mesto.

Federiči je, u video poruci na konferenciji "Srbija i NATO - Partnerstvo za budućnost", rekao da misiju Kfora čini 3.600 vojnika iz 27 država, kako članica NATO - 19, tako i osam država partnera.

Ostajemo opredeljeni da idemo ka manjem, fleskibilnijem, umanjenom prisustvu kada to bezbednosna situacija dozvoli, rekao je on i naglasio da Kfor ostaje na Kosovu dokle god to bude neophodno, jer je misija uslovljena stanjem na terenu i nema fiksni vremenski okvir.

Bezbednosna situacija je trenutno mirna i u potpunosti pod kontrolom. Nemamo razloga da brinemo zbog bilo kakvih mogućih nemira ili nasilnih dešavanja, naglasio je Federiči.

Saradnja Kfora i zajedničke aktivnosti sa Vojskom Srbije su odlični na svim nivoima odgovornosti, od mog nivoa pa sve do jedinica na terenu. Kforova zajednička komisija za sprovođenje je u svakodnevnom kontaktu sa partnerima iz Vojske Srbije i saradnja se odvija na veoma visokom nivou, poručio je Federiči.

On je istakao i da se povremeno sastaje sa načelnicima generalštabova zemalja koje se graniče sa zonom odgovornosti Kfora kako bi se unapredio dijalog i obostrano vojno razumevanje, što se redovno dešava i u slučaju Srbije.

Uskoro ćemo održati 500. sastanak između Vojske Srbije i Zajedničke komisije za sprovođenje. Ovaj događaj ćemo obeležiti simboličnom ceremonijom u Nišu sredinom juna, najavio je Federiči.

Na kraju ove kratke prezentacije, poručio je on, želim da istaknem da NATO nastavlja da bude čvrsto posvećen bezbednosti Kosova i doprinosi održavanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice, shodno mandatu Ujedinjenih nacija.

Bivši zamenik ministra odbrane Bugarske Atanas Zaprjanov izjavio je da je Bugarska posvećena jačanju mira i izgradnji stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a jedna od najuočljivijih dimenzija te posvećenosti je doprinos misiji Kfor.

Kao NATO saveznica, Bugarska u potpunosti podržava proces normalizacije između Beograda i Prištine, rekao je Zaprjanov i dodao da je dijalog pravi put za pronalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica, kao i za postizanje trajnog mira i stabilnosti.

Konferenciju "Srbija i NATO - Partnerstvo za budućnost" organizuje Savet za strateške politike, u saradnji sa ambasadorom Bugarske u Srbiji, koja je kontakt zemlja za saradnju Srbije sa Severnoatlantskom alijansom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija