Društvo

Nova mera u vrtićima: Obustavljaju sve sporedne aktivnosti zbog nepovoljne epidemiološke situacije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/01/2022

-

09:49

Nova mera u vrtićima: Obustavljaju sve sporedne aktivnosti zbog nepovoljne epidemiološke situacije
Nova mera u vrtićima: Obustavljaju sve sporedne aktivnosti zbog nepovoljne epidemiološke situacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U svi vrtićima u Beogradu od ponedeljka, 17. januara, biće obustavljene sporedne aktivnosti, zbog nepovoljne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih virusom korona. Dopis o obustavljanju sporednih aktivnosti, koje obično podrazumevaju strani jezik, ples, razne školice sporta, stigao je u petak od Sekteratijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

"Zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji zatražili smo stav Gradskog zavoda za javno zdravlje i dobili mišljenje da je u ovom trenutku u vrtićima bezbednije obustaviti sve sporedne aktivnosti koje ne spadaju u redovan vaspitno obrazovni rad", kažu u Sekretarijatu za Euronews Srbija.

AP/Darko Vojinović

 

Ističu da su o tome obaveštene sve predškolske ustanove u Beogradu, kao i da su ih sve još jednom podsetili da se striktno sprovoditi sve predviđene mere kako bi se vrtići sačuvali od širenja korone.

Inače, lekari kažu da su u ovom talasu, koji je krenuo sa pojavom nove varijante virusa omikron, posebno ugrožena deca do četiri godine.

Na bolničkom lečenju uglavnom mlađa deca

Načelnica Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić rekla je juče za Euronews Srbija da je u toj ustanovi zbrinuto 26 dece i da na lečenju imaju najviše mališana do godinu i po dana, dok je u ovom talasu manje dece školskog uzrasta.

"Povećao se broj bolnički lečenih pacijenata. Naravno da se povećao broj i ambulantnih pregleda u našoj bolnici, kao i u domovima zdravlja u kovid pedijatrijskim ambulantama", rekla je ona.

Navela je da se klinička slika ne razlikuje mnogo od prethodnih talasa, da je bolest praćena visokom temperaturom, respiratornim tegobama, ali i digestivnim tegobama – povraćanje, dijareja.

Brojna istraživanja pokazala su da se omikron vezuje i zadržava u gornjim respiratornim putevima (nosu i grlu), a da se retko virus spušta na pluća, što je ohrabrujuća vest. Međutim, u Srbiji su u cirkulaciji obe varijante virusa- delta i omikron, te je zbog toga potreban dodatni oprez. Ostojić dodaje da se mala deca od omikrona jedino mogu zaštiti sigurnim okruženjem, a to je vakcinacija roditelja i obezbeđivanjem epidemiološki čistog okruženja.

"To nije samo vakcinacija, ona jeste na prvom mestu, ali treba voditi računa i primenjivati one mere o kojima pričamo dugo, a to su maske, lična higijena, distanca. Sada u ovom trenutku ta mlađa dece su najugroženija", rekla je Ostojić.

Inače, u Srbiji je odobrena vakcinacija dece strarije od 12 godina fajzerovom vakcinom.

Posebno zaštititi decu do četiri godine

Zbog povećanja broja zaražene dece, ali i iskustva SAD, kao i pojedinih evropskih zemalja gde raste broj mališana na bolničkom lečenju Udruženje pedijatara Srbije apelovalo je na roditelje da se kompletno vakcinišu, prime buster dozu, jer samo na taj način mogu stvoriti sigurno okruženje za svoju decu.

Predsednik Udruženja prof. Georgios Konstantinidis kaže da se sa omikronom češće zaražavaju deca, ali da je ozbiljna i teška klinička slika kod njih i dalje značajno ređa nego kod odraslih. Posebno je istakao da treba obratiti pažnju da se zaštite deca do četiri godine.

"U SAD je značajno povećan broj dece na bolničkom lečenju uzrasta do četiri godine. Imaju duplo više hospitalizovanih u odnosu na pre mesec dana, a tri puta više nego prošle godine. U drugim grupama nije uočen, za sada, tako veliki broj na bolničkom lečenju. U nekim zemljama zapadne Evrope je uočen blagi porast multisistemskog inflamatornog odgovora. Međutim, precizne statistike još nema", rekao je on nedavno za Euronews Srbija.

Multisistemski inflamatorni odgovor se javlja dve do šest nedelja posle kovid infekcije koja nekada može da bude i asimptomatska. Može da dovede do teške kliničke slike kod dece, te stoga lekari kažu da treba biti oprezan.

"Treba da upozorimo, imajući u vidu činjenicu da su ovo podaci iz zemalja gde je obuhvat vakcinacijom odraslih veliki. Kod nas je obuhvat vakcinacijom roditelja dece do četiri godine najmanji. Ta deca nemaju drugu zaštitu osim da budu u sigurnom okruženju. Zbog toga smo apelovali da se roditelji vakcinišu buster dozom, da se vakcinišu deca starija od 12 godina",  zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija