Društvo

Danas odluka o školama: Analizira se broj zaražene dece školskog uzrasta - koje opcije su na stolu

Komentari

Autor: S. Tuvić

19/01/2022

-

12:15

Danas odluka o školama: Analizira se broj zaražene dece školskog uzrasta - koje opcije su na stolu
Danas odluka o školama: Analizira se broj zaražene dece školskog uzrasta - koje opcije su na stolu - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Drugo polugodište za đake u centralnoj Srbiji počinje 24. januara, a po kom modelu će pratiti nastavu odlučiće danas Tim za škole. Po semafor modelu, koji se primenjuje od početka školske godine, izvesno je da će niži razredi ići u školu. Ostaje da se vidi kako će ići stariji osnovci i srednjoškolci.

Osnovci u Vojvodini od ponedeljka nastavu prave u školskim klupama, dok su srednjoškolci ove nedelje po kombinovanom modelu - dan u školi, dan od kuće.

Takav vid nastave dozvolila je epidemiološka situacijajer jer je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio oko tri odsto. Međutim, na današnjoj sednici Tima za škole analiziraće se broj zaražene dece školskog uzrasta od 11. do 18. januara. Od toga će zavisiti kako će početi drugo polugodište u centralnoj Srbiji i kako će izgledati nastava naredne nedelje u Vojvodini. 

Najefikasnije da deca idu neposredno u školu

Oglasio se i Ministar prosvete Branko Ružić koji je rekao da će Tim za škole danas doneti odluku da li će đaci koji su sada na školskoj pauzi, krenuti u škole i na koji način.

"U 14.30 je sastanak i tada ćemo sagledati sve brojke i uporediti ih za brojakama koje ima Insistut Batut, koji je deo tog tima", kazao je on i dodao da nije 100 odsto siguran po kom modelu će se ići u školu.

Tanjug/Sava Radovanović, Dragan Kujundžić, AP/Darko Vojinović

 

"Najefikasnije za decu i nastavnike bi bilo da se ide po neposrednom modelu u škole, a predškolske ustanova sigurno idu", rekao je ministar.

On je rekao da su nastavnici spremni za onlajn nastavu jer se i pre izbijanja epidemije radilo se na edukaciji nastavnika za takvu nastavu.

"Bilo je manjih problema u početku, što je i logično, ali brzo smo se prilagodili. Nije lako ni nastavnicima ni deci, ali tako je kako je", kazao je Ružić.

Upitan da li mogu da se organizuju ekskurzije, ministar je rekao da svaka škola mora da traži dozvolu resornog ministarstva.

"Ne može se organizovati ekskurzija na sopstvenu odgovornost. Ako je to mesto u Srbiji u zelenoj zoni, kao i škola, onda se traži dozvola od ministarstva za odlazak", objasnio je Ružić.", rekao je Ružić za TV Hepi.

USP:Produžiti zimski raspust ili onlajn nastava

Zbog ogromnog broja zaraženih na dnevnom nivou virusom korona (juče je bilo više od 18.000), Udruženje pedijatara Srbije (UPS) pozvalo je da se zimski raspust produži ili da đaci nastavu prate onlajn.

Navode da su takav stav zauzeli imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi nego prethodni sojevi i zahvata decu.

Tanjug/AP/Ashlee Rezin /Chicago Sun-Times

 

"Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja korona virusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, UPS smatra da bi početak škole na klasičan način izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece", navodi se u saopštenju tog Udruženja.

Sednica Tima za škole

U Ministarstvu prosvete kažu da će odluka kako će nastava biti organizovana u drugom polugodištu za đake u centralnoj Srbiji biti doneta danas na sednici Tima za škole.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odluke koje se tiču modela realizacije nastave u vreme epidemije korona virusa, od samog početka donosi u konsultacijama sa drugim nadležnim institucijama, odnosno Timom za škole, a ranije Кriznim štabom. Svaki predlog se razmatra i svaka odluka se donosi dogovorom , a u najboljem interesu i učenika i zaposlenih", kažu u Ministarstvu prosvete.

Inače, Tim za škole u prvom polugodištu odluku o nastavi donosio je četvrtkom, a škole su petkom do 12 sati obaveštavane kako će se nastava odvijati naredne nedelje. Zbog pecifične situacije, velikog broja zaraženih omikronom, odluka se donosi dan ranije. Međutim, svakako će se pratiti situacija na dnevnom nivou.

Euronews

Semafor model

Semafor model u školama primenjuje se od početka školske godine zbog epidemije virusa korona. Urađena je decentralizacija, lokalne samouprave su podeljene u crvene, žute zelene zone, zavisno od epidemiološke situacije. U skladu sa zonama nastava u školama se može organizovati neposredno, kombinovano i onlajn. Niži razredi osnovne škole uvek idu neposredno, bez obzira na epidemiološku situaciju.

Propisano je i šta škole preduzimaju ukoliko se pojavi dvoje i više zaraženih u jednom odeljenju. Obavezne su maske za učenike i sve zaposlene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija