Društvo

Ambasade SAD, Nemačke i Velike Britanije odbacile navode o finansiranju političkih i ekoloških protesta u Srbiji

Komentari

Autor: Fonet

21/01/2022

-

16:09

Ambasade SAD, Nemačke i Velike Britanije odbacile navode o finansiranju političkih i ekoloških protesta u Srbiji
Blokada raskrsnice - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Nemačke odbacile su danas navode da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji i da takve tvrdnje ne odražavaju njihovo partnerstvo sa Srbijom, navedeno je u zajedničkom saopštenju tih ambasada.

Naglašeno je da su SAD, Velika Britanija i Nemačka od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji bile među "najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije" i pružale joj finansijsku pomoć vrednu više od tri milijarde evra.

"Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da ti ciljevi pružaju podršku "proklamovanoj" politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja Evropskoj uniji i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

"Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta", naglašeno je.

Ambasade SAD, Velike Britanije i Nemačke su ocenile da je u pitanju "štetna optužba" i koja je "posebno teško razumljiva" kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom i Skupštinom Srbije na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u četvrtak uveče je, govoreći o ekološkim protestima, navela da "nema reči" kojima bi opisala "licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije" koji se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto "i njihove proteste", i istakla da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija