Društvo

Kisić Tepavčević: Inspekcija je utvrdila da u Linglongu nije bilo zlostavljanja radnika

Komentari

Autor: FoNet/Euronews Srbija

26/01/2022

-

15:54

Kisić Tepavčević: Inspekcija je utvrdila da u Linglongu nije bilo zlostavljanja radnika
Kisić Tepavčević: Inspekcija je utvrdila da u Linglongu nije bilo zlostavljanja radnika - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Za sve radnike Linglonga koji u momentu inspekcijskog nadzora nisu imali odgovarajuća dokumenta podnete su odgovarajuće prijave i u ovom momentu sve nepravilnosti su rešene, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Ona  je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla da je u toku izrada svih dokumenata za one radnike koji ih nisu posedovali u trenutku kontrole.

Kada je reč o tvrdnjama o zlostavljanju radnika, rekla je da su inspekcije kontinuirano kontrolisale uslove rada i mere koje se odnose na bezbednost i zdravlje na radu, i da u tim oblastima nisu uočene nikakve nepravilnosti.

Slučaj vijetnamskih radnika u fokus javnosti došao je nakon izveštaja organizacija Astra i A11, u kome se navodi se da su u razgovoru sa radnicima iz Vijetnama njihovi aktivisti saznali da ih je većina došla preko agencija za posredovanje, kojima su platili uslugu, kao i da niko od njih nije imao pasoš kod sebe.

Po rečima aktivista koji su razgovarali sa radnicima, vijetnamski državljani rade u smenama od devet sati, 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, nisu isplaćeni za ceo taj mesec. Od plate im poslodavac, kako se navodi, odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad.

Organizacije Astra i A11 su u izveštaju ukazale da je više od 400 radnika iz Vijetnama smešteno u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga". Aktivisti koji su obišli barake u kojima su smešteni strani radnici, naveli su da oni borave u neodgovarajućim i lošim uslovima, u hladnim prostorijama, bez tople vode.

Radnici su potom premešteni u drugi smeštaj, a zaštitnik građana je saopštio da ne može da tvrdi da je u njihovom slučaju bilo trgovine ljudima kako su to sugerisale nevladine organizacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija