Politika

Kramon: Slika modernog ropstva na granici EU

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

20:06

Kramon: Slika modernog ropstva na granici EU
Tanjug AP/Hadi Mizban - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon, sa još šest evroposlanika, objavila je pismo u kome se navodi da su ”zgroženi izveštajima o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije u Srbiji”.


U pismu objavljenom na sajtu Viole fon Kramon navodi se da prizori 500 vijetnamskih radnika sa gradilišta kompanije ”Linglong” u Zrenjaninu odaju sliku ”modernog ropstva na granici EU”.

”Potpuno je neprihvatljivo da država koja želi da postane članica EU toleriše izgradnju i održavanje fabrike koja je zaposlila radnike koristeći trgovinu ljudima i eksploataciju. Čutanje srpske vlade o ovom prinudnom radu znači da su oni saučesnici u modernom ropstvu”, navodi se u pismu.

Nadležne vlasti u Srbiji se pozivaju da odmah reaguju na ”kršenje radničkih prava i ljudskog dostojanstva”, a Srbija da pokaže da ”pripada evropskoj porodici nacija” kroz promociju visokih standarda ljudskih i radničkih prava, ali i kroz ”analizu kineskih investicija”, uključujući standarde rada i zaštite životne sredine.

Iako nije među potpisnicima ovog pisma, izvestilac za Srbiju u EP Vladimir Bilčik ocenjuje da u 21. veku u Evropi ”nema mesta za slike koje dolaze iz zrenjaninske fabrike Linglong”.

 

 


”Svi radnici u zemljama kandidatima za članstvo u EU zaslužuju bezbedne radne uslove i zaštitu. Pozivam nadležne vlasti u Srbiji da temeljno istraže ovaj slučaj”, napisao je Bilčik na svom Tviter nalogu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija