Društvo

Poverenik za informacije od javnog značaja: Izrada nove Strategije zaštite podataka o ličnosti neophodna i važna

Komentari

Autor: Euoronews Srbija

27/01/2022

-

16:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izrada nove Strategije zaštite podataka o ličnosti je toku, imamo radnu gurpu koja radi na njoj i dosta se odmaklo. Problemi su uočeni, utvrđeni su ciljevi i sada konkretizujemo stvari, rekao je za Euronews Srbija poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti.

Marinović je rekao da problemi iz ove oblasti su brojni, kao i da je Zakon usaglašen sa evropskim propisima, ali da je neophodno radiiti na tome da bude primenljiv, što do sada, kaže i nije bio slučaj.

"Mi imamo zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je usaglašen sa evropskim propisima. Normativno i gramatički on je u potpunosti usaglašen. Međutim, nije tako dobro efikasan i nije primenljiv. Neke pojmove koje sadrže evropski propisi, evropska uredba i policijska direktiva koja se primenjuje u Evropi kod nas nisu dobro definisani i nisu objašnjeni. Na primer, kod nas se ne zna koji su to nadležni organi koji vrše obradu naših podataka u posebne svrhe. Naš zakon ne reguliše neke osnovne oblasti koje su sve prisutnije u našem svakodnevnom životu. Ne govori se i ne unapređuje obrada podataka putem video nadzora, kao i biometrijskih podataka, takođe odnos sve prisutne digitalizacije i zaštite podataka o ličnosti se takođe ne pominje", objašnjava Marinković.

Kaže da ima dosta pritužbi građana, i da se oni najviše žale na bezbednost zaštite podataka, koji su, smatra dosta transparentni ali se i nalaze u bazama u kojima im odavno tu nije mesto.

"Aktivnost povorenika se odvijaju u nekoliko koloseka. Jedan je rad po pritužbi građana. Oni se najviše žale na bezbednost njihovih ličnih podataka, konkretno da ona nije u dovoljnoj meri ostvarena. U pritužbama su tražili da se neki njihovi podaci brišu, ili da im se dostave podaci. To se često se to dešava u odnosu sa bankama koje inače koriste njihove podatke intezivno. Bilo je i slučajeva pritužbi zbog čega MUP ne briše podatke koji su u njihovim evidencijama preko 20 godina. Na primer, podignuta je krivična prijava, ali nikada nije podignuta optužnica niti je lice procesuirano. Dakle, ono je ostalo nevino ali se njegovi podaci nalaze u nekim evidenicjama i on zbog toga ima problema", objašnjava on.

Kako je rekao, nova Strategija bi trebalo da doprinese poboljšanju stanja u ovoj oblasti.

"Krupni neki koraci su urađeni u oblasti zaštite podataka ličnosti. Jedan od njih je taj upravo početak rada na strategiji Zaštite podataka o ličnosti koja će značajno doprineti poboljšanju stanja u ovoj oblasti i urediti stanje. Strategija se radi na osnovu dogovora Vlade Srbije i poverenika. Ja sam dao inicijativu premijerki pre nekih godinu ipo dana da krenemo sa izradom strategije i ona je pozitivno odgovorila na tu inicijativu i sada su svi uklučeni u to. Imamo radnu grupu koja naveliko radi i dosta se odmaklo. Uočeni su problemi, utvrđeni ciljevi i sada konkretizujemo stvari", kazao je Marinović . 

 

Komentari (0)

Srbija