Društvo

Zdravković: Nema više slobodnih kreveta u KBC Bežanijska kosa

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

23:57

Zdravković: Nema više slobodnih kreveta u KBC Bežanijska kosa
Zdravković: Nema više slobodnih kreveta u KBC Bežanijska kosa - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

U Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa trenutno ima 227 kovid pacijenata i slobodnih mesta više nema, a direktorka te ustanove doktorka Marija Zdravković kaže da su zauzeta i sva 24 mesta u intenzivnoj nezi, kao i da su tamo teški pacijenti sa bilateralnim pneumonijama.

"Nadamo se da ćemo uspeti sve da zbrinemo, kao i do sada, mada je veliki broj pacijenata i nisu tako laki kao što se misli. Omikron nije tako jednostavan virus, ali nadamo se da će u narednom periodu doći do smirivanja situacije", rekla je Zdravković za RTS.

Dnevno do 400 pacijenata

Navodi da svaki dan imaju između 350 i 400 pacijenata koji su upućeni na Bežanijsku kosu, u najveću sekundarnu trijažu u Beogradu.

"Danas je bilo 42 prijema i isto toliko otpusta. Čim otpustimo, mi primimo novog pacijenta. Naravno, trijažirali smo i prema drugim ustanovama koje primaju pacijente", objašnjava doktorka Zdravković.

Ističe da imaju pacijente i na respiratorima, kao i da je intenzivna nega 100 odsto popunjena.

"Zauzeta su sva 24 mesta u intenzivnoj nezi. To su sve teške bilateralne pneumonije. Najveći broj pacijenata - oko 95 procenata su na kiseoniku i to nisu uopšte male potrošnje. Bolnica troši velike količine kiseonika", kaže ona.

Doktorka Zdravković ističe da imaju dve kategorije teških pacijenata - pacijente koji nisu vakcinisani, a koji imaju jako teške forme bolesti i pacijente koji inače imaju teška oboljenja, pa je kovid samo "kap koja je prelila čašu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija