Društvo

Korona presek: Pada broj novozaraženih, preminula 61 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

16:21

Korona presek: Pada broj novozaraženih, preminula 61 osoba
Korona presek: Pada broj novozaraženih, preminula 61 osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su za poslednja 24 sata testirane 36.874 osobe, od čega je pozitivna 17.851. Preminula je 61 osoba. Na respiratorima se nalazi 166 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče urađeno 39.473 testova, od čega je pozitivno bilo 19.214 ljudi, a preminulo njih 58.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni u predviđanja o kraju pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.

"Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku siku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom", rekao je Ðerlek za TV Pink.

Upozorio je da se taj začarani krug epidemije sastoji u tome što se mladi nevakcinisani zaražavaju i ponovo donose u svoje porodice virus i žaražavaju starije.

"Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se na žalost nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa pristutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima", rekao je Ðerlek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija