Društvo

Preminuo novinar Velja Pavlović, autor kultnih emisija "Nivo 23" i "Duhovnici"

Komentari

Autor: RTS

02/02/2022

-

20:33

Preminuo novinar Velja Pavlović, autor kultnih emisija "Nivo 23" i "Duhovnici"
Preminuo novinar Velja Pavlović, autor kultnih emisija "Nivo 23" i "Duhovnici" - Copyright Prinskrin/Youtube/RTS 3

veličina teksta

Aa Aa

Novinar, autor kultnih emsija „Nivo 23“ i „Duhovnici“ na Studiju B, Velja Pavlović, preminuo je večeras.

Velja Pavlović je rođen 17. juna 1953. godine. Više od četrdeset godina bio je u novinarstvu.

Od 1978. radio je na Studiju B. Od 1983. je bio urednik kulturnog programa Radio Studija B. Bio je i prvi urednik TV programa Studija B, zabranjenog policijskom akcijom posle 45 minuta emitovanja, 28. marta 1990.

Bio je i redovni saradnik kulturne rubrike dnevnog lista Politika (1986–1987), urednik kulturnog programa Televizije Politika (1995–1996), objavljivao je u mnogim magazinima i časopisima, kao što su Ilustrovana politika, Nin, Vreme, Magazin IQ, Monitor, Rok, Politikin zabavnik, Probisvet, Pravoslavlje.

Dobitnik je i nagrade Narodnog muzeja u Beogradu (1987) i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1991).

Deo njegovog serijala „Duhovnici“ 1994. godine objavljen je na DVD-ju.

Napisao je i knjigu „Nivo 23“ od kultne emisije „Nivo 23“.

Patrijarh: Sačuvao je svetitelje našeg vremena

Patrijarh Porfirije oglasio se večeras povodom smrti Velje Pavlovića, novinara i, kako je naveo, dugogodišnjeg prijatelja.

"Uistinu neobična i ni malo jednostavna životna priča ovog kulturnog pregaoca nije mu bila prepreka da poimanje kulture u našem medijskom prostoru podigne do 'Nivoa 23' i da poput visokog svetionika pruži svetlost mnogima koji su u takođe teškim vremenima tražili put ka luci smisla", naveo je Porfirije na svojom instagram profilu.

Naveo je i da je "naročit doprinos ovog retko obaveštenog poznavaoca modernih književnih, umetničkih i bogoslovskih tokova bilo stvaranje i negovanje kultne emisije ''Duhovnici''".

 

 

 

Emisija "Duhovnici" je, naveo je patrijarh, od zaborava "sačuvala svetitelje našeg vremena i tako čitave riznice pravoslavne duhovnosti učinila pristupačnim mnogim bogočežnjivim ljudima".

Srpski patrijarh je istakao da je "svojom prepoznatljivom pojavom i tihim glasom Velja svakome od nas omogućio da radosno zauzme mesto sagovornika brojnih podvižnika i tako ne ustukne pred krstonosnim hrišćanskim putem".

"Zato verujem da ga upravo ti sveti ljudi prihvataju dok sada tiho ''kuca na nebeska vrata'', radujući se večnom blistanju ljubavi i smisla kojim je celim bićem živeo", poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Komentari (0)

Srbija