Društvo

Jevrejskim opštinama u Srbiji vraćena 174 objekta i više od 2,7 hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

15:07

Jevrejskim opštinama u Srbiji vraćena 174 objekta i više od 2,7 hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta
Jevrejskim opštinama u Srbiji vraćena 174 objekta i više od 2,7 hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Do početka februara Jevrejskim opštinama u Srbiji vraćena su 174 objekta čija je površina 12,5 hiljada kvadratnih metara, 2,7 hiljada hektara poljoprivrednog i više od 1,4 hiljade m2 neizgrađenog građevinskog zemljišta, objavila je Agencija za restituciju.

Ova imovina vraćena je u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika.

Sa 128 vraćenih objekata na prvom mestu je Jevrejska opština Beograd, a objekti su vraćeni i jevrejskim opštinama Subotice, Zrenjanina, Zemuna, Novog Sada, Kikinde i Pančeva.

Najviše, 979 hektara poljoprivrednog zemljišta vraćeno je Jevrejskoj opštini Subotica, a slede jevrejske opštine u Zrenjaninu i Somboru kojima je vraćeno po više od 300 hektara.

Poljoprivredno zemljište vraćeno je i jevrejskim opštinama Novi Sad, Kikinda i Pančevo.

Jevrejskoj opštini Zrenjanin vraćeno je 442 m2 gradskog građevinskog neizgrađenog zemljišta, dok je kod Jevrejske opštine Kikinda to 1034 m2.

Agencija navodi da je prema do sada urađenoj proceni vrednost vraćenog preko 36,4 miliona evra, te da su procene neke imovine u toku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija