Društvo

Hočevar: Postoji želja papa Franje da poseti Srbiju

Komentari

Autor: Fonet

19/02/2022

-

14:26

Hočevar: Postoji želja papa Franje da poseti Srbiju
Hočevar: Postoji želja papa Franje da poseti Srbiju - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Postoji velika želja svih strana da papa Franja poseti Srbiju, ali to nije moguće ostvariti tako brzo, izjavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

"Između ostalog i zbog toga što je izabran novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC). On se mora susresti sa svojim kolegama patrijarsima da bi mogao biti uključen jače u čitav svet pravoslavlja i tu dati svoj veći doprinos. Želja je svih da se više radi na tome da se pronađe najbolji trenutak kako bi ta poseta mogla svima da donese korist. Ja sam lično optimista", rekao je Hočevar za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina organizovano više susreta zvaničnika Srbije i Vatikana, a 8. februara održan je sastanak predstavnika parlamentaraca Srbije s predstavnicima Katoličke crkve.

Susreti zvaničnika Vatikana i Srbije za nadbiskupa Hočevara su razumljivi, s obzirom na to da su diplomatski odnosi dveju zemalja uspostavljeni još 1920. godine, u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, preteče Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, ako Srbija želi da iskoristi ceo potencijal svojih mogućnosti na evropskom kontinentu, ona nužno mora biti država većeg dijaloga.

"A to znači i dijaloga sa Svetom Stolicom, koja ima najstariju diplomatiju i najviše zastupa univerzalne vrednosti", naveo je nadbiskup Hočevar.

RSE podseća da je Vatikan jedna od evropskih država koja nije priznala nezavisnost Kosova i da je njegov stav da rešenje u odnosima Beograda i Prištine treba da bude definisano u dijalogu koje dve strane vode uz posredovanje Evropske unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija