Društvo

Božićna poslanica beogradskog nadbiskupa Hočevara: Božić je najcelovitije nadahnuće svim ljudima

Komentari

Autor: Fonet

23/12/2021

-

13:11

Božićna poslanica beogradskog nadbiskupa Hočevara: Božić je najcelovitije nadahnuće svim ljudima
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar istakao je danas u poslanici da je Božić najcelovitije nadahnuće svima, ljudima - "večnim tražiteljima sreće, ali i večnim gunđalima i večno nezadovoljnim bićima".

"Rođenje Sina božijeg govori da nije istina da ne postoji čist vazduh i čista voda, govori i da imamo lek za sve bolesti, kao i da postoji nepodeljeno nadahnuće za baš sve ljude u svim dolinama naše planete. Ako želimo da budemo srećni, Božić nam najjasnije pokazuje pravac u kojem moramo ići. Hodimo, dakle, putevima utelovljenog Sina božijega", poručio je Hočevar u poslanici povodom Božića koji se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru.

Nadbiskup je ukazao da predstoji slavlje Božića.

"Kad to kažemo, ne mislimo prvenstveno na kalendar, niti na neki određeni plan našeg godišnjeg i životnog ritma. Mislimo samo na to da nam utelovljeni Bog iznova daruje mogućnost da čitavim svojim bićem iskusimo ono što je u svakom pogledu neponovljivo i jedinstveno: da se večna ljubav svom silinom preliva u našu povest, u baš moju i u baš tvoju, predragi brate i sestro, povest; da on, neizrecivi, danas i ovde postaje – izrecivi, i to najkonkretnije, kao u euharistiji", naveo je Hočevar.

On je dodao da Božić govori da se večnost preselila u sadašnjost, u trošnu zemaljsku posudu "kakvo je naše telesno srce", koje može u sebe primiti i u sebi nositi svu sreću, ljubav i večnost, svu neograničenost i svu najčistiju lepotu neba, samog Boga.

"A to znači i da nas samo dar utelovljenja Sina božijeg može izlečiti od svih naših duhovnih i moralnih bolesti, i da je ono lek od svih zastranjenja i protivrečnosti koje nosimo u svom srcu. Slaviti Božić znači i da je naše ljudsko srce otkrilo sve dimenzije života, da je naše srce – koje je do najtananijih kapilara prožeto tolikim enigmama – otkrilo jedini siguran put u budućnost, put nade koja se neće osramotiti", poručio je nadbiskup.

Beogradski nadbiskup uputio je i zahvalnost poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju povodom susreta koji je održan u ponedeljak, 20. decembra, u katedralnoj crkvi na Neimaru i ocenio da taj susret puno znači i nadahnjuje nove korake.

"Uz moju i našu najiskreniju zahvalnost za bogat duhovni susret dodajem Vam i zahvalnost za poslanu nam Božićnu čestitku i pozdrave. S bratskom i radosnom željom da Vas Gospod svuda i svagda prati, odano Vas pozdravljam", napisao je Hočevar u pismu zahvalnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija