Društvo

Slučaj Dečani: "SPC će na Kosovu i Metohiji braniti identitet svim pravnim sredstvima"

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

20:57

Slučaj Dečani: "SPC će na Kosovu i Metohiji braniti identitet svim pravnim sredstvima"
Slučaj Dečani: "SPC će na Kosovu i Metohiji braniti identitet svim pravnim sredstvima" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska pravoslavna crkva koristiće sva pravna sredstva da zaštiti svoj identitet usred agresivnog ponašanja lidera kosovskih Albanaca, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

"Srpska pravoslavna crkva koristiće sva pravna sredstva da zaštiti svoj identitet, slobodu i imovinu usred agresivnog ponašanja lidera kosovskih Albanaca koji su za godinu dana potpuno uništili sve dosadašnje napore da se uspostavi bar minimum normalnog kontakta sa srpskom zajednicom", piše u objavi.

 

 

Vlada privremenih prištinskih institucija odbija da primeni odluku tzv. ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, kojom je manastiru vraćeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.

Premijer vlade privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je nedavno da je svestan "da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati", ali da se mora voditi računa i o protivrečnostima koje su pratile zemljišno pitanje oko manastira u istorijskom i pravnom smislu.

Istakao je da "manastir Visoki Decani nema samostalan pravni identitet jer pravno pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi" i ocenio kao "iznenađujuće" to kako je manastiru priznato pravo stranke u postupku, prenosi Kosovo onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija