Društvo

Manastir Veliki Dečani dobio dokument o progonu Jevreja na Kosovu tokom Drugog svetskog rata

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

21:56

Manastir Veliki Dečani dobio dokument o progonu Jevreja na Kosovu tokom Drugog svetskog rata
Visoki Dečani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Manastir Visoki Dečani saopštio je danas da im je dostavljen vredan dokument o progonu Jevreja na Kosovu i Metohiji tokom Drugog svetskog rata, koji su tada gotovo svi bili srbofoni Jevreji.

Dokument su, kako je navedeno na Tviter nalogu Manastira Visoki Dečani, dobili preko ljudi iz Jevrejskog muzeja u Beogradu povodom nedavnog slučaja menjanja istorije Drugog svetskog rata na Kosovu i Metohiji i negiranja progona Jevreja od kosovsko-albanskih kolaboracionista nacista.
U izveštaju se ističe da su svim jevrejskim pripadnicima na ruke stavljene crvene trake sa natpisom "Jude", čim su Nemci došli u Mitrovicu.

To je bila, kaže se dalje, olakšavajuća mera za brzo iznalaženje Jevreja u cilju masovne odmazde za slučaj bilo kakvog incidenta. Dodaje se i da je to bila olakšavajuća mera "za nasrtanje na Jevreje".

Prema ovom spisu, u Kosovskoj Mitrovici pre rata živelo je 29 jevrejskih porodica sa ukupno 113 članova, 47 muških i 66 ženskih.

Tokom okupacije Mitrovice ostao je samo 16-ogodišnji mladić, koji je uhapšen 1941. godine.

Mladić je proveo izvesno vreme u zatvoru nakon čega su ga streljali Nemci u kasarni u Mitrovici.

U martu 1942. godine, piše u dokumentu, Nemci su odveli 23 porodice za Nemačku, a šest porodica koje su iz Mitrovice pobegle u Prištinu, odvedene su u logor zajedno sa Jevrejima iz Prištine.

Manastir Visoki Dečani saopštio je i da je stradanje kosovskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata zabeleženo u mnogim dokumentima koji su prevedeni na engleski jezik i koji su svedočanstvo onih koji su za svoju veru stradali od nacističkih saradnika, prenelo je Kosovo onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija