Društvo

Institut za sudsku medicinu dobio "sigurnu" salu, sada mogu da rade obdukcije preminulih od kovida 19

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

14:21

Institut za sudsku medicinu dobio "sigurnu" salu,  sada mogu da rade obdukcije preminulih od kovida 19
Institut za sudsku medicinu dobio "sigurnu" salu, sada mogu da rade obdukcije preminulih od kovida 19 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu dobio je rekonoviranu bezbednu obdukcionu salu koju je danas obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. U "sigurnoj" sali su obezbeđeni uslovi da se, kako u ovoj, tako i u nekim budućim epidemijama zaraznih bolesti, obdukcije obavljaju u skladu sa svetskim standardima bezbednosti, rečeno je prilikom obilaska nove obdukcione sale.

Lončar je istakao da je ovakva sala jedinstvena u regionu i ne tako česta u evropskim razmerama, te da naša država može preuzeti primat u epidemijama poput aktuelne.

"Meni se svaki dan postavlja pitanje da li je neko umro od korone ili ne, jedino gde to može da se utvrdi je kod vas, ali SZO je zabranila da se rade obdukcije tokom pandemije", napomenuo je Lončar.

On je dodao i da je sa novom opremom naša sudska medicina sa još dve u Evropi jedina sposobna da radi obdukcije pacijenata koji imaju koronu, što je, kako je rekao, jako bitno za fakultet, zajednicu i sve građane da više nema dilema i nagađanja.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je zahvalio svim profesorima zaposlenim na Institutu za sudsku medicinu i najavio nova ulaganja.

"Ne znači nam ništa ako ulažemo u zgrade, a da nemamo stručne ljude. Srbija ima najbolje profesore sa Medicinskog fakulteta i ništa nije vrednije od toga. Drago mi je što ste svojim radom došli do vrha Evrope", poručio je Lončar.

Više od 300.000 evra u prokjekat

Na Institutu kažu da je su imajući u vidu da se radi o novom virusu i da su odgovori na mnoga pitanja u vezi sa njegovom pojavom i dalje nepoznati, važno imati bezbednu obdukcionu salu gde će se sprovoditi kompletna postmortalna dijagnostika. U ime tima koji je osmislio projekat, prof. dr Tatjana Atanasijević podsetila je da više od 40 godina nije uloženo u Institut za sudsku medicinu i dodala da je u ovaj projekat i osavremenjivanje uloženo više od 300.000 evra.

"Oprema koja je nabavljena je najsavremenija koja postoji za molekularnu genetičku laboratoriju, toksikologiju, za rad obdukcija, i u bilo koju prostoriju instituta da uđete tu je nova oprema", objasnila je dr Atanasijević.

Dodaje da se nada da je ovo samo početak ulaganja u taj institut.

Upravnik Instituta za sudsku medicinu prof. dr Ðorđe Alempijević poručio je da je ovo samo jedan primer koliko entuzijazam može da pomeri stvari sa mrtve tačke posle 40 godina. On kaže da je tim zadao visoke zadatke za ostatak kolektiva da se institut osavremeni u narednom periodu.

profimedia

 

"Najveći problem sudske medicine je što se ona nalazi između medicine, pravosuđa i obrazovanja, tako da smo i svačiji i ničiji, ali nama je najbliže Ministarstvo zdravlja kao naš najveći partner i nadam se da će nam i dalje pružati podršku i da ćemo 100 godina instituta sledeće godine dočekati u novom ruhu", zaključio je Alempijević.

Izazovi tokom korone

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Lazar Davidović uručio je zahvalnice ministru i profesorima sa Instituta i podsetio na izazove koje je pandemija donela.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da konstatujem da je naš zdravatveni sistem odoleo izazovima kojima je bio izložen i adekvatno je na njih odgovorio. Za to postoje jasne ilustracije, ja ću pomenuti samo tri: nove bolnice, napravljene i opremljene za devet meseci, vakcine i to nekoliko vrsta, najmoderniji lekovi, i sam sam imao priliku da na svom primeru lično iskusim", naglasio je Davidović.

Dodaje da je zbog tih izazova bilo posebno teško naći sredstva u zdravstvu za druge aktivnosti, koje su, takođe neophodne.

"Tim pre, i ova akcija kojom je osavremenjen Institut za sudsku medicinu je više nego značajna. U vreme kada su ogromna sredstva bila neophodna za lečenje kovid pacijenata, veliki je podvig bila ova zajednička investicija i ako budemo pratili ovakav primer, celom sistemu će biti bolje", poručio je dekan Medicinskog fakulteta.

Celokupan projekat nabavke opreme i građevinskih radova, koji je podržalo Ministarstvo zdravlja, trajao je nekoliko meseci i uključivao je rekonstrukciju stare obdukcione sale sa ugrađivanjem posebnog sistema za ventilaciju, na taj način da su time obezbeđeni uslovi za bezbedno vršenje obdukcija u slučajevima zaraznih bolesti poput kovida 19.

Paralelno sa građevinskim radovima, nabavljena je oprema koja je takođe neophodna za bezbedno vršenje obdukcija u slučajevima zaraznih bolesti poput obdukcionog stola, instrumenata, aparata za potrebne analize, te druga potrebna oprema.

Komentari (0)

Srbija