Društvo

Predatori vrebaju maloletne žrtve u Srbiji: Odvode decu u "sajber jazbine" gde ih snimaju

Komentari

Autor: Jovana Stanković

05/03/2022

-

09:27

Predatori vrebaju maloletne žrtve u Srbiji: Odvode decu u  "sajber jazbine" gde ih snimaju
Predatori vrebaju maloletne žrtve u Srbiji: Odvode decu u "sajber jazbine" gde ih snimaju - Copyright Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Društvene mreže, onlajn igrice, sobe za čet, forumi i blogovi su mesta na kojima najviše vrebaju internet predatori tražeći svoje žrtve. Međutim, pre nekoliko godina pojavio još jedan način putem kojeg oni eksploatišu maloletnike i to čine na mestima poznatim kao "sajber jazbine" u koje  dovode žrtvu, snimaju i slikaju, a nakon toga taj sadržaj dalje distribuiraju svojim poručiocima, kažu sagovornici Euronews Srbija i naglašavaju da naša zemlja ni u jednom od ovih slučajeva nije izuzeta. 

Naime, da sve više seksualnih predatora vreba internetom potvrđuje još jedna u nizu policijska akcija "Armagedon" u okviru koje je uhapšeno 14 osoba za koje se sumnja da su duže vreme, korišćenjem aplikacija i pretraživača, sa skrivenih lokacija delili sadržaje na kojima se nalaze deca. Iz policije navode da su u ovom konkretnom slučaju "na meti" uglavnom bila deca starosti od 7 do 14 godina.

Tatjana Đurašković, glavni policijski inspektor Odeljenja visoko-tehnološkog kriminala MUP-a Srbije kaže za Euronews Srbija da su u okviru ovih akcija hapšene grupe koje su radile zajedno, ali da je bilo dosta i slučajeva u kojima su pojedinci bili ti koji su sami tragali i vrebali žrtvu.

"U  ovoj poslednjoj akciji su u pitanju bili pojedinačni slučajevi koji su realizovani kroz jednu akciju. Uglavnom su to bile prijave roditelja oštećenih maloletnih lica koja su vrebana putem društvenih mreža i mobilnih aplikacija. Jedan deo izvršilaca preuzimao i na internetu delio sadržaje koji su nastali seksualnom eksploatacijom dece korišćenjem peer to peer mreža. Drugi deo njih je koristio servise za prikrivanje lokacije sa koje su pristupali internetu i na taj način preuzmali i delili ove sadržaje", kaže Đurašković.

Međutim, da su internet predatori vremenom razradili "svoj posao" i da se ne sve ne svodi samo na deljenje i preuzimanje eksplicitnog sadržaja, dokaz su i takozvane "sajber jazbine" koje su se odnedavno pojavile i Srbiji.

Šta su "sajber jazbine"?

Saša Živanović, potpredsednik Beogradskog Instituta za bezbednosni menadžment i bivši načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije objašnjava za Euronews Srbija da je reč o prostorijama iz kojih se putem interneta i uživo, za novčanu nadoknadu, prenose scene seksualnog zlostavljanja deteta. Dakle, kaže Živanović, neko od sajber predatora sa bilo koje tačke na svetu može da plati osobi koja drži "sajber jazbinu" i da zakaže termin, a da onda za taj sadržaj plati onaljn. 

"Vrlo su organizovane, jer tu postoji grupa koja sve to priprema, zatim osoba koja je nalogodavac, predator koji sve to gleda i plaća i na kraju ceo taj materijal se pretvara u snimak, promoviše i prodaje dalje", objašnjava Živanović.

Kaže da su se "sajber jazbine" pojavile na ostrvu Ceba, na Filipinima, i da je sa njihovom pojavom na tom mestu bilo više rutera nego stanovnika. Jako brzo, objašnajva on, se to proširilo po celom svetu, pa tako i kod nas kada je u posebnoj policijskoj akciji uhapšen bračni par austrijskog državljanstva koji je radio u jednom vojvođanskom mestu.

"Jedan takav slučaj zabeležen je 2017. godine u Bačkom Petrovom Selu. Reč je o paru koji je iznajmio kuću i gde su se devojčice slikale i snimale nage za od 500 do 1.000 dinara. Vršnjakinje su se same u tom mestu i šire vrbovale, a argument za to im je bio da nema razloga da se stide jer je to za inostrano tržište", kaže Živanović.

Kako navodi, tokom istrage se pokazalo da su čak i neki od roditelja znali za to šta im ćerke rade, i tada je prvi put definisano da su se "sajber jazbine" pojavile u Srbiji.

"Perfidno skrivanje iza profila i oglasa"

Da seksualni predatori sve više krstare internetom i da ne biraju načine kako da do žrtve dođu potvrđuje za Euronews Sbrija i Emina Beković, edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu koja objašnjava da su internet predatori kada deluju sami, bez posrednika kao što je slučaj sa "sajber jazbinama", dosta posvećeniji biranju žrtve. Ona kaže da su kroz ovaj centar, koji postoji od 2016. godine, do sada MUP-u i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prosledili 248 predmeta na dalje postupanje. 

profimedia

 

"Imali smo slučajeve da oni konkretno u potrazi za decom kreiraju privremeni lažni profil u vidu 'besplatna šminka za malu maturu' ili da se nalaze iza oglasa u kojem se traže devojke i devojčice kao modeli. Planovi su im tako razrađeni da na prvi pogled deluju navino. Često menjaju IP adrese, pa im je zbog toga i teško ući u trag. Da ne biraju sredstvo, dokaz je i jedan od slučaja koji smo nedavno imali. Reč  je o lažnom profesoru matematike koji je nudio svoje usluge matematičkih instrukcija školaricima. Žrtva koja ga je kasnije prijavila rekla nam je da joj je on najpre pomagao oko kontrolnih zadataka i da je tako uspostavio poverenje koje je gradio od toga da je od nje zahtevao najpre eksplicitne video i fotografske sadržaje, do toga da je želeo da se i vide uživo", kaže Begović.

Sagovornci Euronews Srbija saglasni su da su deca u svakom slučaju lak plen, jer lakše pristaju na komunikaciju sa nepoznatima i otkrivaju svesno ili nesvesno detalje iz svog života koje kasnije predatori koriste.

Četiri vrste predatora

Živanović, koji je inače osam godina bio deo akcije "Armagedon", ističe da postoji četiri kategorije predatora na internetu i da se upravo to koliko su aktivni određuje koliko lako mogu da budu uhvaćeni.

"Prvi su takozvani kolekcionari. Oni pristupaju pedofilskim stranicama i preuzimaju sadržaj na svoje uređaje. Druga kategorija su kolekcionari distributeri i oni preko skrivenih foruma razmenjuju saznanja i savete sa ostalima, u trećoj grupi su poznati kao proizvođači i oni proizvode i prodaju pedofilski materijal. Svima njima je lakše ući u trag ako se uporede sa četvrtom grupom, to su 'predatori voajeri' koji samo pristupaju stranicama na kojima se nalazi pedofilski sadržaj. Oni zapravo ne preuzimaju materijal, pa im je zbog toga teško ući u trag", objašnjava Živanović.

Kaže da je tokom svog učešća u akciji "Armagedon" srpska policija na početku bila zaprepašćena koliko su zapravo internet predatori zastupljeni kod nas.

Ovo potvrđuje i akutelna šefica koja rukovodi akcijom "Armagedon" Đurašković koja za Euronews Srbija kaže da se njihov broj stalno povećava, ali da na porast ove cifre utiče i razvijenija svest ljudi da ovo krivično delo prijavi. Kaže da je od 2010. godine, od kada akcija traje, do danas podneto 443 krivičnih prijava protiv 370 lica.

"Broj izvršilaca krivičnih dela protiv polne slobode se na žalost iz godine u godinu povećava. U prilog tome govori upravo broj broj podnetih krivičnih prijava koji beleži trend rasta. Glavni razlog za to je to što nam iz godine u godinu raste prijava građana, roditelja oštećenih maloletnih lica za sve vste seksualnog uznemiravanja i eksploatacije dece preko interneta", kaže Đurašković.

"Preuzimanje zakona u svoje ruke" 

Međutim, svest roditelja nekada može da ide u suprotnom pravcu. Na to ukazuje upravo Živanović koji kaže da tokom osam godina, koliko je bio deo akcije "Armagedon", je bilo raznih priča o tome kako zapravo roditelji reaguju kada saznaju da im je dete bilo žrtva.

"Najveća greška koju roditelji čine, a mi smo bili svedoci tome, je da svu krivicu prebace na dete. Ranije je ono moralo u njihovom prisustvu da daje izjavu policiji pa su oni to teško podnosili. Onda bi naišli na problem jer bi se dete zatvorlilo, a svaka infomacija koju dobijemo bude veoma važna, jer može da osvetli tragove na druge predatore. Poznato je da oni često sarađuju i poznaju se pa tako možemo da otkrijemo i celu mrežu, što se dešavalo", kaže on.

I koliko god se činilo da su deca kriva za ovakav razvoj događaja, Živanović ističe da ključ borbe protiv online predatora leži u roditeljima. Čak mnogi roditelji svojoj deci prave naloge na društvenim mrežama i nesvesno ih uvode u opasnost.

Zbog toga, kaže, u Srbiji se dosta radi na informisanju roditelja jer je, objašnjava, veliki problem da roditelj "preuzme zakon u svoje ruke".

"Dešava se da često uz pomoć hakera stupe u kontakt s njim, otkriju mu lokaciju i nakon toga ih često pretuku. Time ih na neki način zaštite, jer često unište i dokaze koji bi bili važni za sudski postupak. Dešavalo se i da roditelj u besu razbije telefon ili laptop i uništi sve. Moj savet je da ništa ne diraju i da se obrate profesionalcima", kaže on i napominje da decu niko ne poznaje bolje od njihovih roditelja i da će oni prvi da primete ako se nešto dešava. Stoga je nužna, naglašava, otvorena komunikacija između njih i to je glavni vid prevencije.

Kako se zaštiti?

Javni podatak je da je u svakom trenutku na internetu preko 750.000 internet predatora. Ovde nije reč o ukupnom broju, već o onima koji u svakom trenutku 24 časa dnevno vreba decu putem interneta, društvenih mreža i drugih popularnih online servisa

Begović iz Nacionalnog kontakt centar kaže da je vrlo je važno da roditelji budu upućeni u internet svet svog deteta od prvog momenta korišćenja. Uvek treba da pitaju decu: šta posećuju na internetu, s kim četuju, ko stupa u kontakt s njima.

Ovi slučajevi mogu se mogu se prijaviti u najbližoj policijskoj stanici po mestu prebivališta, ali i direktno Odseku za suzbijanje nedozvoljenih I štetnih sadržaja na internetu putem elektronske pošte prijavipedofiliju@mup.gov.rs ili Nacinonalnom kontakt centru na broj 19833 i da zatraže savet ili prijave nasilje ili nešto neprilično na internetu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija