Društvo

Pripreme jedinice Vojske Srbije za mirovnu operaciju na Sinaju

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

19:12

Pripreme jedinice Vojske Srbije za mirovnu operaciju na Sinaju
Pripreme jedinice Vojske Srbije za mirovnu operaciju na Sinaju - Copyright Vojska Srbije/ vs.rs

veličina teksta

Aa Aa

U specijalizovanim centrima za obuku Vojske Srbije u toku su završne pripreme inžinjerijske jedinice Vojske Srbije za učešće u međunarodnoj mirovnoj operaciji na Sinaju sa oružanim snagama SAD.

Planirano je da ove godine, nakon što Narodna skupština donese odluku o učešću Vojske Srbije i drugih snaga u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, u misiju na Sinaju, u sastav američkog kontingenta, bude upućena desetočlana inžinjerijska radna grupa Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Biće to prvi put da pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država zajedno izvršavaju zadatke u misijama izgradnje i očuvanja mira u svetu.

Inžinjerijska radna grupa je ove nedelje u bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" prošla taktičku obuku prilagođenu zahtevima misije, u okviru koje su uvežbavani postupci prilikom nailaska na improvizovanu eksplozivnu napravu ili zasedu, pretres i sprovođenje lica, obezbeđenje mesta baziranja, organizacija konvoja i rad na kontrolnim tačkama. Jedinicu u narednom periodu očekuje jednonedeljna sanitetska obuka, čijom će realizacijom biti zaokružen kompletan proces priprema za ovu misiju.

Vojska Srbije/ vs.rs

 

"Međunarodne snage i posmatrači" su nezavisna mirovna organizacija sa sedištem u Rimu, koja je nastala u skladu sa sporazumom između Arapske Republike Egipta i Države Izrael 1981. godine, sa ciljem sprovođenja bezbednosnih odredaba Egipatsko-izraelskog sporazuma iz 1978. godine.

Učešćem u ovoj mirovnoj operaciji, Vojska Srbije će osim u očuvanju i izgradnji mira na Bliskom istoku dati snažan doprinos jačanju ukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, navedeno je u saopštenju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija