Društvo

Priča o humanosti dr MIjuškovića i Zoranovoj pobedi nad variolom verom: "Direktno iz svoje vene dao je krv u moju petu"

Komentari

Autor: RINA

18/03/2022

-

18:38

Priča o humanosti dr MIjuškovića i Zoranovoj pobedi nad variolom  verom: "Direktno iz svoje vene dao je krv u moju petu"
Priča o humanosti dr MIjuškovića i Zoranovoj pobedi nad variolom verom: "Direktno iz svoje vene dao je krv u moju petu" - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Sa samo osam meseci Zoran Bojović bio je jedan od najtežih bolesnika u čačanskoj bolnici, kada je naše prostore zahvatila epidemija Variole vere. Iako je tek ugledao svet, kao jako mali, bio je nevakcinisan i time pogodan za ovu bolest. Danas, kako kaže, svoj život duguje doktoru Mijuškoviću koji mu je dao sopstveni imunitet.

"Osip je bio po celom telu. Tih dana iz Beograda sa Vojnomedicinske akademije dolazi u čačansku bolnicu stigao, tada potpukovinik, dr Puniša Mijušković, u žarište u Čačku. Pokušavali su da nađu lek neki, da me spasu. Međutim, ništa nije bilo delotvorno tada. I on je rešio da odradi transfuziju krvi. Pošto je celo telo bilo pod ospom, nisu mogli venu da mi nađu da se odradi transfuzija, on je direktno iz svoje vene u moju petu. Odradio je transfuziju krvi i posle, tako kažu, par dana već se videla reakcija i ospe su počele da otpadaju i faktički to je bilo izlečenje", kaže bojović za RINA i dodaje:

"Dobio sam imunitet jer je doktor već bio imun, imao je svoj imunitet na variolu. Tako da je pored mojih bioloških roditelja, on mi dođe kao neki drugi otac".

RINA

 

Humanost doktora Mijuškovića, Zorana Bojovića prati citav život. Poučen njegovim gestom, izvukao je veliku pouku.

"Shvatio sam veliku humanost dr Mijuškovića koji je meni spasao život, tako da sam i ja počeo dobrovoljno da dajem krv. Možda sam i ja nekom spasao život mojom krvlju, ne znam sad, to je već pitanje za dalje. Shvatio sam koliko je život vredan i koliko treba pomoći nekome kada su teški momenti", zaključio je Bojović.

Zoranova majka Biljana Bojović tih dana prošla je pakao, strahujući za život svog deteta, u epidemiji opakog i potpuno stranog predatora. Najveća radost za Zoranovog oca Petra bila je saznanje da mu se sin oporavlja.

RINA

 

"Zoran je ležao u krevetcu, samo vidiš da je živ, niti pomera rukice, nogice kao dete od osam meseci, da skače po krevetcu. I kad je doktor mu dao krv, on mi je rekao uveče, mlada trudi se, nemoj da zaspiš, napajaj ga što više. Imali smo tu sokove, cedili su nam prirodne, od pomorandže i raznog voća. Pred zoru sam zaspala, kad sam se probudila on se okrenuo u krevetcu. Uplašilas sam se i pozvala doktora. Doktor dotrči, kaže dobro je, sad je sve u redu. I tako je on počeo posle da se kreće normalno po krevetcu", kaže Zoranova majka.

Кad sam saznao da je Variola, stalno su bili uz mene da me teše. I kad mu je krenulo na bolje samo je uleteo jedan čovek, Bojovicć sin vam je preteko, živ i zdrav ima da bude. Ja sam, preturio se", rekao je Zoranov otac, Petar Bojović.

RINA

 

Pre tačno 50 godina, od variole vere nije oboleo samo osmomesečni Zoran Bojović već i mnogi Čačani. Milka Đurašić, dvadesettrogodišnja medicinska sestra, kao i mnoge njene kolege borila se da spase svaki ljudski život. U znak zahalnosti što je na poslu ostavila svoj život i najlepše godine, Čačani su joj podigli spomenik.

Komentari (0)

Srbija