Društvo

Često nerazumevanje okoline i poslodavaca - oboleli od Kronove bolesti traže priznavanje invalidnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2022

-

17:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od kada dobiju dijagnozu Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa čak 70 odsto pacijenata smatra da im se život potpuno promeni, da bolest strahovito utiče na njihove aktivnosti van kuće, poput najobičnijeg odlaska u prodavnicu, poštu, apoteku i da im je prethodno neophodna priprema za izlazak iz kuće. Bez obzira na sve teškoće koje imaju, još uvek ne mogu da dobiju status osobe sa invaliditetom.

Pacijenti izbegavaju putovanja, plaše se nepredviđenih situacija u kojima mogu da se nađu, često se susreću sa nerazumevanjem, ne samo okoline, već i članova porodice. Smanjio im se i krug prijatelja, zbog čega je većina njih usamljena. Ovo je samo deo podataka iz istraživanja koje je sprovelo Udruženje pacijenata sa Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom (UKUKS) o kvalitetu života osoba sa zapaljenskim bolestima creva.

Ljiljan Đaković, predsednik UKUKS kaže da pacijenti koji imaju Kronovu bolest imaju poteškoća da se zadrže na poslu jer često nailaze na nerazumevanje poslodavaca za problem koji imaju.

"Većina pacijenata ima probleme u privatnom, poslovnom životu u školi. Primećuje se velika incidenca bolesti kod male dece. Zbog toga školstvo se mora upoznati sa problemima koje imaju bolesna deca i potrebom za čestim odlaskom do toaleta", rekao je Đaković za Euronews Srbija.

Priznavanje invalidnosti

Dodaje da su u saradnji sa udruženjima pacijenata iz regiona - Hrvatska, Slovenija saznali da u tim zemljama pacijenti imaju pogodnosti kao što je priznavanje telesnog oštećenja invalidnosti.

profimedia

 

"Ako nekom odstranite kompletno debelo crevo od 12 godine, kakav je kvalitet života te osobe? Mi imamo i takve slučajeve. Kada bi se priznala invalidnost kod nas lakše bi se došlo do posla, jer poslodavci imaju olakšice pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Takođe, zbog prirode bolesti pri odlasku na kontrole koristimo svoje automobile i tu imamo drugi problem-parkiranje. Priznavanjem invalidnosti mogli bi da koristimo parking za invalide", naveo je on.

Procenjuje se da u Srbiji oko 10.000 pacijenata pati od Kronove bolesti. Prof. dr Dino Tarabar, gastroenterolog u KBC Dragiša Mišović kaže da je kod polovine pacijenata zdravstveno stanje stabilno, a da druga polovina je stalno "aktivno bolesna".

"To znači da 5.000 ljudi zavisi od lekarskih kontrola. Trend je da se broj pacijenata stalno povećava. Ne znamo pravi uzrok ove bolesti. Smatramo da je to preteran zapaljenski imunološki odgovor na sopstvene bakterije u crevima. Naš imuni sistem je tolerantan, ali na neke stvari ne može da ne reaguje", naveo je on.

Stalne upale creva

Pojašnjava da je pacijenti koji imaju Kronovu bolest imaju stalne upale u crevima koja su praćene bolovima, čestim stolicama, krvavim stolicama. Ukoliko se bolest ne leči na vreme može doći do ozbiljnih komplikacija kao što su fistule na trbuhu.

"To su teške stvari koje kvare kvalitet života pacijenta. To se ne vidi spolja, nije to invalid bez ruke oka, a itekako je invalid i strašno mu je kvalitet života narušen", naveo je lekar.

Podseća da su pacijenti koji imaju Kronovu bolest uglavnom mlade, radnoaktivne osobe i da je veoma važno da im se popravi kvalitet života.

"To su mladi ljudi, radno sposobni koji treba da vuku jedno društvo. Oni ne mogu da jedu, ne smeju sa jedu, gube na težini. Oni će da ostanu u zapećku, depresivni", naveo je on.

Ističe da je terapija u poslednjih 10 godina napredovala, da pacijenti dobijaju inovativnu, biološku teraoiju koja je veoma skupa.

"Sa pravom terapijom možemo da promenimo tok bolesti, a najveći deo terapije imamo u Srbiji", zaključio je on. 

Komentari (0)

Srbija