Društvo

Jat Tehnika odmrzla evropski EASA sertifikat

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

19:39

Jat Tehnika odmrzla evropski EASA sertifikat
JAT Tehnika - popravka aviona - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Najveći srpski MRO (organizacija koja se bavi održavanjem, popravkom i remontom letelica) Jat Tehnika odmrzla je svoj suspendovani evropski Part 145 sertifikat, što je od 14. marta ove godine moguće videti na EASA-inom sajtu.

Šok koji je jula prošle godine potresao srpsku avio-industriju usled suspenzije Jat Tehnike, koja je od kraja 2019. godine u vlasništvu poljskog Avia Prajma, uključivao je i Gas Aviation čiji je Part 145 sertifikat takođe bio suspendovan.

Kako Tango Six prenosi, i oni su odmrzli svoj Part 145 prošlog pondeljka. Lista suspendovanih, koja je zbog rata u Ukrajini puna ruskih kompanija, i dalje nije ažurirana od 14. marta. Kada bude, sa nje će nestati i poslednja srpska MRO kompanija.

Povodom odmrzavanja suspendovanog sertifikata za Jat Tehniku, direktor matičnog Avia Prajma Pjotr Kačor za Tango Six najavio i učešće Jat Tehnike u državnom programu "Moja prva plata" kroz saradnju sa Vazduhoplovnom akademijom.

"Zadovoljstvo nam je da možemo najaviti naše učešće u programu „Moja prva plata“ uz saradnju sa Vazduhoplovnom akademijom. Tokom aprila ćemo objaviti dodatne informacije kako će zainteresovani mladi ljudi moći da se priključe ovom programu. Zahvalni smo Vladi Srbije koja je omogućila finansiranje ovog programa, što pomaže na kraju i mladima i biznisima koji će, baš kao i naš, dati sve od sebe da ih edukuju i uvedu u posao na najbolji mogući način", rekao je Kačor.

"Želeo bih da naglasim našu izvrsnu saradnju sa Vazduhoplovnom akademijom, čiji studenti kod nas obavljaju svoju praktičnu obuku kroz unapređeni koncept dualnog obrazovanja od sredine 2021. godine", naveo je on.

Kačor dalje naglašava da Avia Prajm i dalje posmatra Jat Tehniku kao deo svoje grupacije sa najvećim potencijalom za rast. On je podsetio da ne postoji skoro ni jedan tip posla ili letelice koju Tehnika ne može primiti u svoje hangare i popraviti.

"Jedinstveni kapaciteti, posebno Jat Tehnikinog odeljenja za održavanje motora i njihovih komponenti pomažu nam da obogatimo ponudu grupe na tržištu. Ova sinergija nam nudi zaista posebne adute u poslovnom smislu na globalnom nivou. Sve to zahvaljujuči Jat Tehnici", kazao je Kačor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija