Društvo

Svetski dan osoba s autizmom: Srbija i dalje bez registra, različite procene o broju osoba s poremećajem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2022

-

12:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija i dalje nije utvrdila tačan broj osoba sa autizmom, a i dalje se čeka osnivanje centra i nacionalni registar osoba sa autizmom. Zvanične institucije pominju cifru od 2.500 ljudi zasnovanu na različitim spiskovima dok udruženja roditelja dece sa autizmom govore o 70.000 ljudi, oslanjajući se takođe na svetsku statistiku koja pokazuje da jedan odsto stanovnika svake zemlje boluje od nekog od poremećaja iz spektra autizma.

Uoči 2. aprila koji se već 15 godina obeležava kao Svetski dan osoba s autizmom Tatjana Peškir iz regionalne organizacije "Naukatizam" za Euronews Srbija kaže da danas postoje analize i terapije koje nisu postojale pre deset godina, ne samo ovde nego i u svetu i da se saznaju nove stvari.

Ona je istakla da većina roditelja primeti između prve i druge godine deteta da nešto nije kao kod druge dece i navodi da je vrlo važno da se, roditelji, ukoliko roditelji posumnjaju, jave kod stručnjaka.

"Svakako mislim da je bolje ako posumnjate da potražite savet stručnjaka, nego da sedite i mislite i možda čekate. Ne mora biti ništa, može biti nešto", rekla je ona.

Tatjana je i sama majka devojčice s autizmom, a kako dodaje, vrlo je važna inkluzija.

"Vrlo smo brzo zaključili da je nešto posredi, brzo došli do odgovora, krenuli da se bavimo tim na sve načine na koje smo mogli i mogu reći da smo dosta postigli da bi naša ćerka danas bila srećno dete, da ide u školu, za nekoliko dana ide na rekreativnu nastavu, uživa u životu možda na nešto drugačiji način nego druga deca, ali smo zaista postigli da je njen problem ne ometa toliko u životu i da može da uživa u svakodnevici", rekla je ona.

 

Komentari (0)

Srbija