Društvo

Sofisticirani kineski raketni sistem stigao u Beograd: Početak novog perioda u obnavljanju naoružanja srpske vojske?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2022

-

21:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U subotu su nad Beogradom primećeni kineski transportni avioni, a iako nema zvanične potvrde, agencija AP je prenela vest da je u Srbiju stigao sofisticirani kineski protivavionski raketni sistem HQ-22 (izvozna varijanta nosi oznaku FK-3). Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio tokom vojne vežbe na Pasuljanskim livadama da će "u utorak ili sredu biti predstavljeno novo naoružanje, koje će biti do sada najmoćnije oružje koje će Srbija imati", ali nije precizirao o čemu je tačno reč.

O tome da Srbija nabavlja sistem FK-3 priča se već nekoliko godina. Balkanska bezbednosna mreža (Balcansec) je u avgustu 2020. objavila da će srpska vojska dobiti ovo oružje, odnosno da je nabavka ugovorena i plaćena, i da se ovi podaci nalaze u godišnjem izveštaju o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za 2019. godinu.

Sudeći po izveštaju AP, ova tema privukla je pažnju i svetskih medija. Kako ova agencija navodi, FK-3 se mahom poredi sa američkim Patriotom ili ruskim S-300 sistemima, iako ima kraći domet nego S-300. Uz to, AP navodi i da će Srbija biti prva zemlja u Evropi u posedu kineskih projektila.

Oglasio se i Peking, a portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan je rekao da su vojni avioni te zemlje u Beograd dopremili "redovnnu vojnu isporuku Srbiji" u okviru godišnjeg plana saradnje dve zemlje. Džao je istakao da se tom isporukom ne cilja nijedna treća strana i da "nema nikakve veze sa trenutnom situacijom", ne iznoseći više detalja, prenosi AP.

Za Kinu je ovo bila izvrsna prilika da pokaže da može da organizuje strateški transport, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić. On je za Euronews Srbija naveo da je to bila prilika da oni koriste vojne avione, ali napominje da je do sada bila praksa da se leti avionima iz Rusije i Kine preko Bugarske. Podseća i na neke ranije situaicje.

"Kad je krenuo i transport MiG-ova 29, stotine letova je bilo. Rumuni su, u jednom momentu, u jednom zbiru okolnosti onemogućili prebacivanje 30 tenkova i oklopno-izvođačkih vozila koji su bila ruska donacija za Srbiju Dunavom. To je bilo, normalno, najjeftinije. Avioni koštaju, tako da je bilo jeftinije poslati ih Dunavom", rekao je Aleksandar Radić.

Govoreći o poruci kineskog zvaničnika da ne bi trebalo pogrešno interpretirati pošiljku, Radić je istakao da će je "interpretirati kako ko hoće".

"Srbija ima realan problem zastarelosti u teritorijalnom sistemu PVO. Koriste se Neva, Kub, to su sistemi koje su Sovjeti uveli 1960-ih, kupovani su tokom 1970-ih, pa su jedinice popunjavane tokom 1980-ih godina, ali to je nasleđe jugoslovenske ere. Ulagalo se u modernizaciju, ali je u jednom momentu trebalo preseći da li bi trebalo kupiti novi sistem", istakao je.

Osvrnuo se i na upozorenje da ova isporuka "ne cilja nijednu treću stranu i da nema nikakve veze sa trenutnom situacijom", odnosno sa ratom u Ukrajini.

Tanjug AP/Kin Cheung

Transportni avion iz Kine

"Slučajno se desilo da se vreme realizacije ugovora podudara sa nekim novim složenim okolnostima. U vreme kad je zaključen ugovor za FK-3, duboko verujem da nije bilo planova da će doći do rata u Ukrajini ovakvih razmera", kaže Radić.

"Pripisivanje veze između primanja FK-3 i bilo koje aktuelne političke namere je nerealno. Ne može projekat koji je dugoročan da se realizuje za nekoliko dana. Jasno je da Srbija kao zemlja koja je kandidat za ulazak u EU ima određena ograničenja, i da će imati pritiske jer EU sigurno ne želi da vidi vojno-tehničku saradnju Srbije sa Kinom u kontekstu svojih političkih interesa", ističe.

Dodao je i da je prilikom nabavke ovih sistema cena jako bitna, ali da su nabavke naoružanja, od kako je pokrenut proces naoružavanja Vojske Srbije 2016. godine, jedan način uspostavljanja političkih veza.

"Nije bilo primarno šta je potrebno na uskom vojnom planu, koliko je važno da se prepozna u politici zemalja gde se to kupovalo. To je bio jedan od načina da Srbija dobije naklonost Rusije, Kine, Francuske, SAD... zato se i nabavljalo iz više različitih izvora", kaže Radić.

Šta nabavka novog raketnog sistema znači za Srbiju?

O raketnom sistemu koji je Srbija naručila od Kine ne zna se mnogo. Kako kaže Radić, između izvozne FK-3 i izvorne HQ-22 verzije postoji razlika, ali "to ćemo saznati tek kada budemo znali više detalja".

"Navodno, verzije za izvoz imaju kraću zonu uništenja - po daljini 100 kilometara. U domenu teorije je to veća zona uništenja četiri ili pet puta nego sa sredstvima koja Srbija sada ima. Kinezi su suočeni sa visokim cenama i ambicijom da imaju mnogo PVO sredstava S-300 i S-400, pa su se odlučili da naprave svoje sisteme bazirane na S-300 i S-400", kaže Radić.

Takođe, kako je ranije pisao Balcansec, sistem FK-3 ima zonu uništenja i do 27 kilometara po visini, a ovaj portal naveo je i da se verovatno radi o nabavci tri baterije. 

profimedia

Sistem S-300

Pri tome, jednu bateriju čine vozilo sa radarom i tri lansirna vozila od kojih svako ima četiri rakete sa radnokomandnim i radarskim poluaktivnim vođenjem. Jedna baterija može istovremeno da dejstvuje sa 12 raketa po 6 ciljeva. 

Ove rakete, kako je navedeno, kineska vojska projektovala je na bazi rešenja ruskih raketa raznih varijanti koje su dobili sistemom S-300 u poslednjoj deceniji 20. veka. Radić je istakao da se ovi sistemi porede jer su ista klasa.

"FK-3 koristi, po Rusima, raketu koja je bila projektovana, što je eufemizam za 'kopirana', raketa sa S-300 PMU koji su Kinezi kupili pre 30-ak godina. To je neprijatno za Moskvu, jer su Kinezi prodali na tržištu sredstvo bazirano na ruskoj tehnologiji", kaže Radić.

U planu Rafali i Bajraktari

Nabavka kineskih sistema FK-3 mogla bi da znači početak novog perioda u obnavljanju naoružanja srpske vojske. Vučić je tokom vežbe na Pasuljanskim livadama rekao da se već godinu dana sa Francuskom pregovara o kupovini novih 12 Rafal aviona, kao i da se sa jednom drugom zemljom pregovara o kupovini 12 polovnih Rafala.

Podsetimo, nedavno je na temu kupovine Rafala za Euronews Srbija govorio urednik portala TangoSix Petar Vojinović, koji je za potencijalnu nabavku ovih aviona rekao da bi bila "najozbiljnija nabavka naoružanja za Srbiju u njenoj istoriji".

profimedia

Avion Rafal

Rafal je višenamenski avion koji može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru. Ovaj tip aviona ima superkrstarenje, a bez uključivanja dodatnog sagorevanja motora, može da krstari brzinom od 1,4 maha. Takođe, ima i smanjenu radarsku vidljivost koja je postignuta posebnim materijalima i RAM premazom, dok je specijalni premaz nanet na vetrobransko staklo i poklopac kabine.

Pored toga što je potvrdio pregovore o Rafalima, Vučić je na Pasuljanskim livadama rekao i da je Srbija jedan od budućih kupaca borbenih bespilotnih letelica turske broizvodnje Bajraktar.

U pitanju su dronovi dugački 6,5 metara, sa rasponom krila od dvanaest metara. Bajraktar može ostati u vazduhu duže od 24 sata, i ima maksimalnu brzinu od oko 220 kilometara na sat.

 

Komentari (1)

Марија

12.04.2022 05:22

Комје и шта је "Балканска безбедносна мрежа" нисмо успели да сазнамо из текста

Srbija