Društvo

Vreme danas vedro i sunčano, očekuje nas dodatni porast temperaure

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2022

-

07:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko hladnih, vetrovitih i promenljivih dana, polje visokog vazdušnog pritiska, koje se postepeno uspostavlja iznad naše zemlje, donosi nam stabilizaciju vremena.

"To znači da će vreme biti vedro i sunčano, vetar će biti slab, a samim tim sledi i porast temperature. Ipak, vedro vreme koje smo imali tokom noći ovog jutra je uzrokovalo da temperatura ponovo bude oko nule", kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Slab mraz je zabeležen u dolinama i kotlinama, ali i u višim planinskim predelima. Tokom dana, a zbog zagrevanja prizemnih slojeva atmosfere, dolazi do osetnijeg otopljenja. Temperatura će se kretati oko 17 stepeni, a na zapadu i istoku biće i za stepen - dva toplije. 

Vetra danas skoro i da neće biti, što omogućava zadržavanje zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere. Povećano zagađenje vazduha najviše će se osetiti u ranim jutarnjim satima, a oprez se preporučuje osobama sa respiratornim problemima. 

Slično vreme zadržava se i sutra, a od četvrtka sledi i dodatni porast temperature. Maksimalna dnevna prelaziće 20 stepeni, ali će jutarnja temperatura i narednih dana biti ispod 10 stepeni. Mraza već u sredu neće biti, a vreme do kraja ove radne nedelje ostaje vedro i sunčano.

"Trenutni prognostički modeli za vikend najavljuju novu promenu vremena. Padavine će biti slabe, ali će nam severozapadni vetar ipak doneti privremeno zahlađenje. Ipak, pred nama je još nekoliko prijatnih prolećnih dana koje maksimalno iskoristite za boravak u prirodi", kaže Gojković.

Komentari (0)

Srbija