Društvo

Vernici danas proslavljaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru, nadbiskup Hočevar u Beogradu služio uskrsnju misu

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2022

-

08:52

Vernici danas proslavljaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru, nadbiskup Hočevar u Beogradu služio uskrsnju misu
Vernici danas proslavljaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru, nadbiskup Hočevar u Beogradu služio uskrsnju misu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je danas uskršnju misu u katedrali Uznesenja Blažene Ðevice Marije u Beogradu, u prisustvu velikog broja vernika koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik koji označava pobedu vere i života nad smrću, a kako se veruje, Hrist je uskrsnuo trećeg dana posle smrti.

Hočevar je čestitao Uskrs vernicima i u poslanici naveo da je sveta misa veličanstveni zagrljaj uskrslog Gospoda i ljudi, tražitelja uskrsnuća, novog života, nepomirljivih hodočasnika nade.

On je pozvao sve vernike da danas snagom poverenja u vaskrslog "odvale sa srca nepomični kamen predubeđenja predrasuda prema svome bližnjem, o drugoj zajednici, susednom narodu".

"Ako taj kamen zadržavaš na svom srcu i oko sebe ne zračiš svetlost nade da je moguće vaskrsnuti u novi život, time najviše kažnjavaš samoga sebe, sebe praviš lažnom žrtvom, a u svom okruženju zračiš otrov pesimizma, cinizma i relezivizma", poručio je Hočevar na misi.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Hočevar je pozvao sve zajednice na mir i slogu.

"Predrage sve društvene, nacionalne, evropske i globalne zajednice, zašto više prolivate suze nemirenja zbog tolikih preteških kamena prošlosti, pa ratnom ljutnjom obnavljate prošlost smrti umesto da anđelima dijaloga omogućite da uklone to kamenje nesporazuma", rekao je Hočevar.

Istakao je da jedino Bog ima snagu da u nama oživi novog čoveka, obnovi sve stvoreno i umesto "grobova prošlosti probudi snagu vecćnosti i pomirenja".

"U njegovo ruke predajemo danas svoja srca. Srećan i blagosloven Uskrs-Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse", poručio je Hočevar.

Misi su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, novi ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji Kristofer Hil.

Nadbiskup Hočevar je ranije u Uskršnjoj poslanici poručio da u teškim vremenima smisao svega treba tražiti u veri.

Hočevar je u poslanici naveo i da tamo gde vlada zajedništvo cveta i nada i da nas Uskrs uvek usmerava u dane "rascvetanih mogućnosti".

"Gospodar Života - Isus iz Nazareta, vecni Sin Božiji svoj govor na Gori o blaženstvima spokojno završava: "Tražite zato najpre Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati", poručio je Hočevar.

Hočevar navodi da svi ljudi, posebno u teškim vremenima kao što je naše, treba da se okrenu veri i Bogu.

On je poručio i da će samo snaga i traganje za pravednošću božijom, ljudima osigurati sve ostalo što im je potrebno za život.

Komentari (0)

Srbija