Društvo

Hočevar: Hrišćani bi trebalo da budu ujedinjeni, da snažnije prihvataju jedni druge

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2022

-

12:13

Hočevar: Hrišćani bi trebalo da budu ujedinjeni, da snažnije prihvataju jedni druge
Stanislav Hočevar - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom današnje proslave katoličkog Uskrsa, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da se svaka porodica okuplja oko svoje trpeze, ali bi najpre trebalo da se okupi oko crkve i da se duhovno nahrani.

Hočevar je poručio da bi hrišćani trebalo da budu ujedinjeni, da snažnije prihvataju jedni druge i neguju zajedništvo.

"Vera nas povezuje, ona stvara zajedništvo, nove odnose mira, nikada rata", rekao je nadbiskup Hočevar i istakao da je bogatstvo na našoj trpezi simbolično, samo "odraz onoga bogatstva koje nam je doneo Isus Hristos".

To je, kako je rekao, važno, jer sve materijalne stvari jesu same po sebi dobre, ali su dar Božiji i upućuju nas na Boga.

"Uskršnja jaja simbol unutrašnje snage"

U intervjuu za RTS Hočevar je podsetio na dvostruku snagu Isusa Hrista.

"Najpre je to snaga i poverenje čoveka, jer Isus Hristos je bio čovek koji je sebe s poverenjem predao u ruke Gospoda i tako postao bogočovek", objašnjava Hočevar i ukazuje da je kao bogočovek Hristos prihvatanjem smrti u ime svih nas pokazao pobedničku snagu iz čega je nastao divan susret čoveka i bogočoveka s nebeskim ocem.

"Uskršnja jaja su simbol unutrašnje snage. Njihova simbolika nam govori da i mi sami moramo imati unutrašnju snagu i ne očekivati je samo u svetu izvan nas, jer je vera upravo najveća snaga, ona je živa svest", rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup je konstatovao da se u vremenu u kojem živimo gubi empatija i ukazao da je upravo tu velika uloga crkve - da pomogne ljudima da to shvate.

"Okupljanje porodice važno zato što je i crkva porodica mnogih porodica, a čitava porodica crkve je okupljanje božijeg naroda u čitavom svetu. Bez dobrih porodica nema dobrog društva", poručio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Naglasio je da Srbija i Beograd koji stoje, kako je istakao, na mostu istoka i zapada imaju posebnu priliku i Božiji dar da povezuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija