Društvo

Održana Vaskršnja liturgija u hramu Svetog Save u Beogradu, pune pravoslavne crkve i u dijaspori

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2022

-

11:16

Održana Vaskršnja liturgija u hramu Svetog Save u Beogradu, pune pravoslavne crkve i u dijaspori
Održana Vaskršnja liturgija u hramu Svetog Save u Beogradu, pune pravoslavne crkve i u dijaspori - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Jutarnju vaskršnju liturgiju u hramu Svetog Save služi episkop marčanski Sava, u prisustvu velikog broja pravoslavnih vernika.

Na liturgiji prisustvuju, između ostalih, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i drugi.

Patrijarh Porfirije poručio je na ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji, u hramu Svetog Save, da sa Vaskrsenjem Hristovim poslednju reč više nemaju tama i zlo i poželeo u ime SPC mir, ljubav i život svoj našoj braći gde god da se nalaze, kao i čitavom svetu.

Pravoslavni hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Srbi u Austriji ponovo masovno u crkvama za Uskrs

I Srbi u Austriji danas su proslavili Uskrs odlaskom na liturgije u hramove Srpske pravoslavne crkve.

Ovogodišnji Uskrs u Austriji, nakon dve godine, ponovo se slavi bez epidemijskih mera koje su ograničavale broj vernika u crkvama ili, kao na početku pandemije, potpuno zabranjivale prisustvo vernika.

Slavljenje Uskrsa počelo je jutarnjom Vaskršnjom liturgijom, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika. Hramovi Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, a tako i u Beču, puni su vernika još od Velikog petka.

Na Veliki petak, iznošenju plaštanice, prisustvovao je veliki broj vernika u Sabornom hramu Svetog Save i hramu Vaskrsenja Hristova u Beču.

Najstariji klub dijaspore u Austriji "Jedinstvo" iz Beča organizovao je, na Veliki petak, prvi put akciju farbanja jaja za najmlađe članove.

"Želeli smo da naši najmlađi folkloraši pored foklora, igara naših predaka, nauče nešto i o tradiciji praznika kakav je Vaskrs", rekla je predsednica kluba "Jedinstvo" Cica Rajković.

U utorak, prilikom sledeće probe mališana, biće, kako je najavila, održana "tucijada" – takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima. Prošle godine, na Vaskrs, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, služene su praznične liturgije u prisustvu ograničenog broja vernika i uz obavezu nošenja maski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija