Društvo

Na 15 lokacija u Beogradu pronađeni krpelji koji mogu uzrokovati lajmsku bolest

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

10:09

Na 15 lokacija u Beogradu pronađeni krpelji koji mogu uzrokovati lajmsku bolest
Na 15 lokacija u Beogradu pronađeni krpelji koji mogu uzrokovati lajmsku bolest - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prva ovogodišnja analaza Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju pokazala je da je na teritoriji Beograda od 17 pregledanih lokacija na njih 15 utvrđeno prisusutvo krpelja koji u sebi nose bakteriju boreliju koja je uzročnik lajmske bolesti.

"Najbitnije je da kada se građani vrate iz prirode prvo pregledaju svoje telo i vide da li se negde zakačio krpelj. On se najčešće kači u prevojima - u pazušnim jamama, preponama ispod kose, zato što je tu toplo i vlažno", rekla je za Tanjug dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja "Savski venac".

Ona je napomenula da ako se primeti krpelj nikako ga ne treba natapati nikakvim sredstvima, niti acetonom, uljem, i alkoholom.

Treba se javiti lekaru da bi u domu zdravlja stručno bio izvađen krpelj i da bi lekar rekao šta je potrebno dalje da se uradi, napomenula je ona.

"Naš dom zdravlja ima specijalnu pincetu za skidanje krpelja, neki domovi zdravlja i nemaju, ali sestre koje rade su vrlo obučene za skidanje krpelja. Bitno je da se približi telu, da se ne pritisne telo krpelja, nego da se obuhvati ceo i da se povuče u jednom potezu", rekla je Turubatović.

Ona ističe da to mesto krpelja treba da se prati narednih 30 dana zato što je moguće da se pojavi prvi simptom u smislu crvenila oko uboda, kada se opet treba javiti lekaru.

"Ako se i ne pojavi crvenilo i nešto kasnije se javi visoka temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima, onda se isto javljate lekaru kako biste dobili smernice šta je potrebno dalje raditi. Najbitnije je reći da ne treba uzimati preventivno antibiotike kod krpelja iako imamo visoku zaraženost, treba pratiti mesto krpelja i javljati se lekaru u slučaju simptoma", rekla je Turubatović.

Ona je navela i da postoji mogućnost davanja krpelja na analizu da bi ispitali da li je zaražen uopšte.

"Kada se skine krpelj se stavi u fiziološki rastvor ili u običnu vodu i odnese se na analizu da bi se videlo da li uopšte ima zaraženu bakteriju koja izaziva lajmsku bolest", dodala je dr Turubatović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija