Zdravlje

Čuvajte se krpelja: U Beogradu registrovana Lajmska bolest kod troje ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

13:09

Čuvajte se krpelja: U Beogradu registrovana Lajmska bolest kod troje ljudi
Čuvajte se krpelja: U Beogradu registrovana Lajmska bolest kod troje ljudi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje doktorka Sonja Giljača savetuje građanima da u slučaju ujeda krpelja, koji su sada aktivni i mogu preneti uzročnika Lajmske bolesti - bakteriju Borelia burgdorferi, nikako ne pokušavaju sami da ih izvade već da potraže stručnu pomoć.

Giljača, u izjavi za Tanjug, ističe da lekari zatim vrše nadzor i procenjuju da li je i kada osoba sa ujedom krpelja treba da se testira na prisustvo antitela na bakteriju Borelia i dodaje da su četiri nedelje najkraći period kada ima smisla raditi taj test od momenta ujeda.

"Ako se pre toga radi, dobićemo lažno negativne rezultate", rekla je Giljača.

Dodala je da se građani sa ujedom krpelja mogu obratiti radi njegovog uklanjanja domu zdravlja gde imaju karton ili Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti. Giljača navodi da se testiranje može obaviti u Savetovalištu za Lajmsku bolest Gradskog zavoda za javno zdravlje i da je potrebno prethodno uzeti uput doma zdravlja, jer se onda test ne plaća.

Napomenula je da su krpelji aktivni od ranog proleća do kasne jeseni, tako da ih nema jedino zimi. Kada je reč o simptomima Lajmske bolesti, sagovornica Tanjuga objašnjava, da se prvi simptomi mogu javiti od prvog do 30. dana od uboda i da su to najpre karakteristično crvenilo na mestu uboda, koje može biti praćeno i glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima, malaksalošću i zamorom.

Unsplash

 

Giljača kaže da su to simptomi prvog stadijuma Lajmske bolesti i da ukoliko se ne reaguje i ne leči bolest nakon par nedelja može doći do razvoja drugog stadijuma bolesti odnosno ukočenosti vrata, privremene paralize mišića lica, jakih glavobolja, problema sa kardiovaskularnim sistemom odnosno srčanih problema.

"Nakon par meseci ili godina kako se drugi stadijum razvija, ukoliko bolest nije lečena dolazi do trećeg stadijuma koji može dovesti do oštećenja nervnog sistema, zglobova i kože i na kraju i do stanja invaliditeta", upozorila je Giljača.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu je, prema evidenciji Savetovališta, ove godine već ustanovljena Lajmska bolest kod troje ljudi, navela je doktorka.

Napomenula je da krpelji mogu da prenesu i virus Krpeljski meningoencefalitis, ali da taj vrisu nije toliko značajan u odnosu na Lajmsku bolest na području našeg grada, pošto nije endemski prisutan.

Komentari (0)

Magazin