Društvo

Jovan Janjić: Carigradska patrijaršija se umešala u jurisdikciju SPC

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

23:13

Jovan Janjić: Carigradska patrijaršija se umešala u jurisdikciju SPC
AP/Lefteris Pitarakis - Copyright AP/Lefteris Pitarakis

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjak za verska pitanja dr Jovan Janjić ukazao je na to da takozvanu Makedonsku pravoslavnu crkvu nije priznala "vaseljenska patrijaršija", već Carigradska patrijaršija, koja je samo prva po časti među svim pomesnim pravoslavnim crkvama na svetu.

Janjić u izjavi za Tanjug, a povodom saopštenja Vaseljenske patrijaršije da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava, ističe da se ovom odlukom Carigradska patrijaršija umešala u jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve, s obzirom na to da ona nije majka crkva Okridske arhiepiskopije i da zbog toga ne može da joj da autonomiju ili autokefalnost.

Podseća da je majka crkve u Severnoj Makedoniji SPC i da je to njeno kanonsko područje. Zato, ističe, niko drugi nema pravo da se upliće u crkvena pitanja na ovom kanonskom području SPC bez njene saglasnosti

Janjić smatra da je indikativno to što se u Carigradu toliko naglašava da je u pitanju vaseljenska patrijaršija čime, po njegovoj oceni, žele da stave do znanja da je ona iznad svih ostalih pomesnih pravoslavnih crkava u svetu.

"Jednostavno rečeno, neko bi carigradskog patrijarha hteo da uzdigne na pijedestal nekakvog pravoslavnog pape, a to je suprotno veri hrišćanskoj i duhu crkve pravoslavne, gde se odlučuje saborno", kaže Janjić.

Dodaje da je ovim potezom Carigradska patrijaršija učinila "još jedan nedopustiv korak kojim samu sebe izopštava iz jedinstvenog organizma vaseljenske Pravoslavne crkve".

"Ko što ni neke njene ranije odluke, poput davanja autonomije raskolnicima u Ukrajini, shodno crkvenim kanonima nemaju pravnu važnost, tako ni ova odluka o zadiranju u kanonske poslove SPC neće i ne može imati važnost. Nažalost, ovim se samo unosi smutnja među verni narod, unosi nemir u crkvu i podriva njeno jedinstvo. Ako Carigrad odlučujuje suprotno kanonima vaseljenskih sabora i drugih pravila, koja su to onda prava pomesnih crkava", zapitao je Janjić.

Naglasio je da takva odluka imlicira i neke druge odnose i izvan duhovne ravni i dodao da se tako ne gradi mir ni u crkvi ni u narodu.

Ukazao je i na to da se u ovoj situaciji novoj "Ohridskoj" arhiepiskopiji poklanja i imovina, odnosno hramovi SPC koji su njena svojina na području današnje Severne Makedonije i koje su gradili srpski vladari za potrebe srpske crkve.

"Ovo je još jedan težak udarac na pravoslavlje preko iste odabrane adrese u Cerigradu", zaključio je Janjić.

Komentari (0)

Srbija