Društvo

Saobraćajna policija pojačava kontrolu, angažuje sve raspoložive uređaje za otkrivanje prisustva alkohola i narkotika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2021

-

11:00

Saobraćajna policija pojačava kontrolu, angažuje sve raspoložive uređaje za otkrivanje prisustva alkohola i narkotika
Saobraćajna policija pojačava kontrolu, angažuje sve raspoložive uređaje za otkrivanje prisustva alkohola i narkotika - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Saobraćajna policija će, u periodu od 16. do 22. juna, da pojača kontrolu kada je u pitanju upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, piše u saopštenju MUP Srbije.

U okviru akcije, u subotu, 19. juna, prvi put će biti realizovana i akcija pod nazivom "Alcohol and Drugs Marathon", kada će tokom 24 časa neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Kako ističu iz MUP, vožnja pod dejstvom alkohola je jedan od najvećih problema u saobraćaju, kako u Evropi generalno, tako i u Srbiji.

Reč je o prekršaju koji, uz prekoračenje brzine, najviše doprinosi izazivanju saobraćajnih nezgoda i ima teške posledice.

Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je takođe u velikom porastu, a u Srbiji je broj vozača kažnjenih zbog ovog prekršaja od početka 2021. godine gotovo tri puta porastao u odnosu na isti period 2020.

Iz saobraćaja je, od početka ove godine, isključeno oko 18.000 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola i oko 700 njih zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Akcija saobraćajne policije koja će trajati od 16. do 22. juna istovremeno će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Komentari (0)

Srbija