Društvo

Kon: Korona će ostati sa nama, samo je pitanje intenziteta

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

15:12

Kon: Korona će ostati sa nama, samo je pitanje intenziteta
Kon: Korona će ostati sa nama, samo je pitanje intenziteta - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Sa koronom ćemo se susretati još godinama i decenijama, naučićemo da živimo s njom i samo je pitanje intenziteta u kome će se virus pojavljivati, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da se ne očekuje da će taj virus bar za par desetina godina biti jak kao što je bio u prethodnom periodu.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je umirujuća i stabilizirajuća i očekuje se da i u narednom periodu ostane tako.

"Sve ide ka boljem, a nadamo se da leto i turistička sezona kao svojevrsni rizik za veći prenos virusa, neće doneti novu varijantu ili podvarijantu soja uz koju bi se stanje naglo pogoršalo", rekao je Kon za Tanjug , ali nije isključio mogućnost da se i to desi.

Istakao je da je sadašnje vreme kada virus nije mnogo aktivan, pravo vreme da se vakcinišu i oni koji nisu, jer se time, kako je rekao, stiče osnovna primarna zaštita do pojave novih vakcina za nove sojeve i podsojeve.

"Verovatno ćemo doći u fazu kada će određene kategorije stanovništva vakcinu primati jednom godišnje", ocenio je sagovornik Tanjuga.

Objašnjavajući šta se zapravo dešava u Kini, koja suprotno većini zemalja koje ukidaju mere, svoje pooštrava, Kon kaže da je u ovoj zemlji na snazi "nulta tolerancija" na koronu, sa strogim merama karantina za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, izolacijom za obolele, čak i karantinom za cele velike gradove.

"Kina je u malo težoj situaciji od drugih zemalja, jer se omikron soj mnogo brže širi, a s druge strane njihova vakcina nije toliko efikasna za omikron. Zato pretpostavljam da je jedan od razloga kineskog čvrstog stava taj da žele da zaštite stanovništvo", rekao je on.

Dodao je da pitanje kojom će brzinom menjati sastav vakcine i kako će se dalje snalaziti i izrazio sumnju da se u tome može uspeti, pre svega zbog toga što se virus veoma brzo menja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija