Društvo

Kinološki savez Srbije: U godini korone se tražili ljubimci, a ove tri puta manje

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

10:51

Kinološki savez Srbije: U godini korone se tražili ljubimci, a ove tri puta manje
Kinološki savez Srbije: U godini korone se tražili ljubimci, a ove tri puta manje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najuspešnija godina, po broju prijavljenih pasa Kinološkom savezu Srbije, bila je 2021. godina, što se može pripisati pandemiji koronavirusa, tokom koje su ljudi, usamljeni zbog duge zatvorenosti tražili utehu i prijatelje u tim životinjama, ali je ove godine taj broj značajno manji.

To najbolje znaju odgajivači koji kažu da je prodaja štenaca značajno opala u poslednje vreme. Tokom pandemije postojalo je veliko ineteresovanje, ali sada je očigledno, kriza uticala da se psi sve manje kupuju, kaže jedan od odgajivača.

Njegove reči potvrđuje i predsednik Kinološkog saveza Srbije (KSRS) Mahmud Al Dagistani, koji ističe da je prošla godina bila najuspešnija, kada je reč o broju pasa koji se prijavljuje Savezu.

"Međutim, ove godine oseća se pad i to za trećinu. Ali opet je to veliki uspeh, imajući u vidu šta se dešava... Svaka nam je izložba puna, a svakog vikenda imamo najmanje četiri do pet izložbi", rekao je Dagistani za Tanjug.

Konstatuje da ljudi u Srbiji zaista vole kuće ljubimce, domaće rasne pse, kao i mešance.

"Voleo bih da se ta 'tradicija ljubavi' prema životinjama održi, jer je to veoma humana stvar", kaže Dagistani. On navodi i da ukrajinska kriza ne utiče na domaće odgajivače, ali je rezultirala izostankom ruskih i ukrajinskih odgajivača, koji sada nisu prisutni na međunarodnim izložbama.

Oni su dolazili na izložbe svake godine u Srbiju, ali, nažalost, sada smo uskraćeni za njihove uzgajivače. Nadamo se da će sve to da se smiri, da ćemo ponovo ugostiti i njihove kinologe”, rekao je Dagistani.

Srpski uzgajivači su, napominje, izuzetno uspešni u Evropi i spadaju među najbolje na svetu. Na pitanje da li je došlo do poskupljenja cena hrane za životinje, Dagistani kaže da se domaći uzgajivači do sada nisu žalili, što ne znači da tog problema zasigurno neće biti.

Ukazuje da i u Srbiji postoje proizvođači hrane za pse, vrlo kvalitetne.

" Ne znači da se taj problem neće pojaviti, ali za sada sve ide kako treba", rekao je Dagistani.

Inače, psi iz Srbije cenjeni su u svetu, i prisutni su u brojnim evropskim zemljama, kao i u Aziji, Africi, Severnoj i Južnoj Americi, dok domaći vlasnici i odgajivači postižu uspehe na međunardonim takmičenjima i izložbama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija