Fokus

Britanski zvaničnici prvi put potvrdili koronu kod psa, a evo koje životinje se mogu zaraziti

Komentari

Autor: BBC

11/11/2021

-

22:30

Britanski zvaničnici prvi put potvrdili koronu kod psa, a evo koje životinje se mogu zaraziti
Britanski zvaničnici prvi put potvrdili koronu kod psa, a evo koje životinje se mogu zaraziti - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici u Velikoj Britaniji prvi put su potvrdili slučaj koronavirusa kod psa. Veruje se da je ljubimac, koji s eoporavljakod kuće virus dobio od vlasnika, prenosi BBC.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) kaže da su ovakvi slučajevi izuzetno retki i da nema čvrstih dokaza koji bi ukazivali na to da psi, mačke ili drugi kućni ljubimci prenose virus na ljude.

Ipak, sugerišu vlasnicima ljubimaca i onima koji rade sa životinjama da redovno da peru ruke, ali zbog dobre higijene.

Životinjsko krzno može da deluje kao prenosilac virusa kovid19 u kratkom vremenskom periodu, i to na isti način kao i druge površine, kao što su kvake na vratima, navodi se u savetima zdravstvenih zvaničnika. Takođee se saveruje da vlasnici sa sdvojim ljubimcima ne dele hranu ili pribor i posuđe.

Šefica britenske veterinarske službe Kristin Midlmis rekla je da je zaraženi pas bio na lečenju zbog drugog obolenja koje nema veze sa koronom i da se sada oporavlja.

„Veoma je retko da se psi zaraze i obično će pokazivati samo blage kliničke znake i oporaviti se u roku od nekoliko dana. Nema jasnih dokaza koji ukazuju na to da kućni ljubimci direktno prenose virus na ljude. Nastavićemo da pažljivo pratimo ovu situaciju i ažuriraćemo naše smernice vlasnicima kućnih ljubimaca ako se situacija promeni“, navela je.

Kako navodi BBC, neki koronavirusi koji inficiraju životinje mogu se preneti na ljude, a zatim se širiti među ljudima, ali to je veoma retko. Pretpostavlja se i da virus kovid 19 verovatno potiče od slepih miševa, mada je bilo izveštaja i o drugim životinjama zaraženim Sars-CoV-2.

Danska je ubila milione kuna u novembru 2020. zbog zabrinutosti zbog mutiranog oblika koronavirusa otkrivenog kod ove vrste, a nekoliko slučajeva kovida zabeleženo je kod mačaka, pasa i tvorova širom sveta. Četiri lava, zajedno sa dva čuvara, bili su pozitivni u zoološkom vrtu Barselone.

Spisak zaraženih životinja uključuje: velike mačke u zatočeništvu, domaće mačke, pse, 

tvorove, slepe miševe, kune, nehumane primate, pangoline, svinje, glodare belorepog jelena.

Britanski veterinari navode da bi, ako ste zabrinuti za svog ljubimca jer ima respiratorne ili probavne probleme i temperaturu, trebalo da kontaktirate svog veterinara koji će odlučiti da li mu je potreban kovid test.

Takođe, onima koji su u samoizolacij zbog kovida preporučuju da ne maze svoje ljubimce i da s njima ne dele krevet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet