Život

Od ponija do ovna koji žvaće opuške: Najzanimljiviji ljubimci američkih predsednika

Komentari

Autor: AP/Euronews Srbija

29/01/2022

-

21:49

Od ponija do ovna koji žvaće opuške: Najzanimljiviji ljubimci američkih predsednika
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden i prva dama Džil doveli su nedavno novog stanara Bele kuće - mačku po imenu Vilou.

To je prva predsednička mačka u Sjedinjenim Američkim Državama, još od Indije Džordža Buša, a pridružila se nemačkom ovčaru Komanderu kog je Bajden dobio za rođendan pre nekoliko meseci.

Njegov stariji ljubimac, takođe nemački ovčar, Čemp uginuo je prošlog juna, dok je drugi - Major, zbog agresivnog ponašanja poslat na selo.

S izuzetkom Džejmsa K. Polka i Donalda Trampa, gotovo svi bivši predsednici SAD imali su ljubimce.

profimedia

Klintonova mačka Soks i pas Badi u trenutku okršaja

Prvi poni Amerike

Mnogi predsednici imali su konje, ali su malobrojni imali ponije. 

Predsednik Džon Adams i prva dama Ebigejl imali su konje Kleopatru i Cezara, kao i pse Džuno i Sejtan, dok je Karolin Kenedi, ćerka Džona F. Kenedija imala ponije Makarona i Teksa. 

Nekada je Bela kuća imala i svoje konjušnice, a najviše ih je koristio Teodor Ruzvelt, koji je voleo konje.

"Njegovi sinovi Kventin i Kermit svojevremeno su prokrijumčarili svog ponija Algonkvina na drugi sprat Bele kuće, kako bi ga oraspoložili bolesnog brata", kaže za AP Endrju Heger istoričar predsedničkih ljubimaca, koji ima nezvanični sajt "Predsednički muzej ljubimaca".

Konjušnice Bele kuće oštećene su u požaru 1864. kada je nastradalo nekoliko konja i ponija Abrahama Linkolna i njegove dece, a postoje i beleške o tome da je Abraham lično pokušavao da spase sinovljevog ljubimca ponija Tada, nažalost, bezuspešno.

Ljubitelji mačaka

Iako su psi bili redovniji stanari Bele kuće, mnoge prve porodice Amerike volele su mačke, a među njima i Klintoni, Karteri i članovi porodice Ford.

profimedia

Vilou, mačka predsednika Džoa Bajdena

Buš je odabirom imena Indija za svoju mačku izazvao proteste 2004. nacionalista u Kerali, najjužnijoj državi Indije, koji su to smatrali uvredom.

I Linkoln i njegova prva dama Meri Tod takođe su držali mačke.

Prema jednoj priči, taj američki predsednik imao je običaj da hrani svoje ljubimice iz tanjira u trpezariji Bele kuće, a kada se njegova žena usprotivila, rekao joj je: "Pa ako su ovi tanjiri bili dovoljno dobri za Džejmsa Bjukenona (bivši predsednik) dobri su i za mačku".

I Karolin Kenedi, velika ljubiteljka životinja, na kratko je imala mačka Toma, ali je njen otac imao alergiju, pa je ljubimca udomio jedan od članova osoblja.

Vilijam Mekinli je imao dva angorska mačeta po imenu Valerijano Vejler i Enrike Delome, kao i petlove i jednog papagaja kom je ime bilo Vašington Post, kaže Heger za AP.

Ljubitelji pasa

Mnogi predednici Amerike bili su ljubitelji pasa, a među njima i Barak Obama, koji je u Belu kuću doveo portugalske vodene pse, Boa i Sani.

profimedia

Bračni par Obama sa Boom i Sani

Među ljubimcima Džona Tajlera bili su irski vučji hrtovi, koje je poklonio svojoj drugoj ženi Džuliji.

Teodor Ruzvelt, veliki ljubitelj životinja imao je ceo čopor pasa, kao i zmije, morske prasiće, pa čak i jednog jednonogog petla.

Kenedijevi su na poklon od sovjetskog premijera Nikite Hruščova dobili mešanku Pušinku, ćerku čuvene keruše Strelke koja je bila pas-astronaut.

Frenklin Ruzvelt imao je nekoliko ljubimaca, ali je najviše voleo psa Falu (puno ime mu je glasilo Mari, odmetnik od Falahila).

Često je bio uz predsednika, koji ga je na poklon dobio od rođaka. Taj škotski terijer živeo je sedam godina posle Frenklina i sahranjen je blizu njegovog groba.

Verovatno najpoznatiji pas Bele kuće bio je Čekers, kog je njegov vlasnik Nikson pomenuo u svom obraćanju naciji, šest nedelja pre predsedničke trke.

profimedia

Čekers sa Niksonovim ćerkama

Budući da je psa dobio od jednog sledbenika iz Teksasa, rekao je da bez obzira na ishod izbora, jedan poklon namerava da zadrži i to upravo tog neodoljivog crnobelog koker španijela. 

Neobični ljubimci

Endrju Džonson zvanično nije imao ljubimce, ali je navodno svake večeri ostavljao brašno i malo vode miševima u Beloj kući i odbijao da zove službu za deratizaciju.

Vilijam H. Taft imao je dve krave: Muli Vuli i Polin, koje su "šišale" travnjak ispred Bele kuće i snabdevale porodicu mlekom i puterom.

Teodor Ruzvelt na poklon je od jedne devojčice dobio jazavca, koji ga je, prema rečima Hegera, ugrizao.

Takođe, Bendžamin Herison dobio je dva oposuma od sledbenika u Merilendu kojima je dao imena "Reciprocitet" i "Zaštita" prema političkim platformama njegove partije.

Vudrou Vilson imao je ne tako pitomog ovna po imenu Stari Ajk, koji je prema pisanju štampe 1920. godine "nasilno i strateški" napadao osoblje Bele kuće, pa čak i policiju, a zbog toga ga je predsednik kasnije prognao u Merilend.

Stari Ajk je imao naviku da žvaće duvan, tačnije, cigarete, a posebna poslastica bili su mu opušci.

Jedan američki lokalni list (Spartanburg Herald) objavio je smrtovnicu ovnu, napisavši da je negovatelj dao opušak Starom Ajku, a da je on "mirno uginuo žvaćući ga".

On je predvodio stado koje je održavalo travnjak Bele kuće i oslobađao posla baštovane, koji su se priključili trupama u Prvom svetskom ratu.

Vilson je jednom ponudio na aukciji vunu svojih ovaca, na kojoj je za Crveni krst obezbedio 58.823 dolara, što je u to vreme bio ogroman iznos.

Komentari (0)

Magazin