Nauka

Najpametnija rasa pasa na svetu - sposobni da nauče do 100 imena predmeta i da ih identifikuju

Komentari

Autor: Euronews

01/11/2021

-

10:23

Najpametnija rasa pasa na svetu - sposobni da nauče do 100 imena predmeta i da ih identifikuju
Najpametnija rasa pasa na svetu - sposobni da nauče do 100 imena predmeta i da ih identifikuju - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Border koli spada u grupu najpametnijih pasa koji su sposobni da nauče do 100 imena određenih predmeta i da ih identifikuju, rekla je Sara Dror koja je naučni saradnik na univerzitetu Etvešlurand u Mađarskoj koja se bavi istraživanjem inteligencije rasa pasa.

Psi Liz i Maks su deo grupe od šest Border kolija koji su deo ovog istraživanja, za koje ona kaže da su dosadašnjim posmatranjem utvrdiil da spadaju u grupu pasa koji su veoma inteligentni.

"Već neko vreme pokušavamo da vidimo koliki su njihovi kapaciteti što se učenja i pamćenja tiče. Posmatramo ih dok uče nova imena određenih predmeta i objekata, i do sada smo došli do cifre od 100 predmeta", kaže ona.

Dror je deo tima koji je proveo više od dve godine tražeći pse širom sveta koji odlično razumeju ljudski jezik. Do sada su otkrili da većina pasa ipak nije u stanju da savlada veštinu učenja predemeta, ali da se rasa Border koli izdvojila.

Kaže da su psi dobri modeli za proučavanje ljudskog ponašanja, jer su evoluirali i razvijali se u ljudskom okruženju.

"S ovim talentovanim psima dobili smo jedinstvenu priliku da proučavamo kako druge vrste razumeju ljudski jezik i kako učenje reči utiče na način na koji razmišljamo o svetu", rekla je ona.

Komentari (0)

Magazin