Društvo

Sabor SPC: Primili smo akt "Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arihiepiskopije" o prihvatanju kanonskog statusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2022

-

13:09

Sabor SPC: Primili smo akt "Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arihiepiskopije" o prihvatanju kanonskog statusa
Sabor SPC: Primili smo akt "Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arihiepiskopije" o prihvatanju kanonskog statusa - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je je odlučio da pozdravi prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa "Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije" uz napomenu da je to status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti koji je dodeljen još 1959. godine.

U saopštenju na sajtu SPC se ističe da je Sabor tu odluku doneo primivši akt Svetog Arhijerejskog Sinoda "Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije" kojim ista prihvata opštepriznati kanonski status, dodeljen joj 1959. godine od strane Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve" i izražava nadu da će Srpska Pravoslavna Crkva "bratoljubivo rešavati i rešiti i pitanje njenog konačnog kanonskog statusa, čemu treba da usledi svepravoslavno saglasje i prihvatanje tog statusa".

Kako piše u saopštenju, "pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje".

Navodi se i da "vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području Srpske Pravoslavne Crkve dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan".

"U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu Srpska Pravoslavna Crkva će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za realpolitičke, geopolitičke, crkvenopolitičke i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima", saopštio je Sabor.

Zaključuje se da Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u "neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim Pravoslavnim Crkvama".

Raković: SPC potvrdila kanonsku autonomiju makedonske crkve iz 1959. godine

Odluku Sabora SPC protumačio je istoričar Aleksandar Raković. On je rekao da je SPC, na osnovu želje i molbe Makedonske pravoslavne crkve da uspostavi svoj kanonski autonomni status, ustanovila da više nema prepreka za kanonsko jedinstvo, izašla u susret makedonskoj jerarhiji i potvrdila kanonsku autonomiju makedonske crkve iz 1959. godine.

"Nažalost, Makedonska pravoslavna crkva se 10. maja 2022. nepotrebno odrekla svojih eparhija u rasejanju i nekoliko stotina hiljada vernika, što je od nje zahtevala Carigradska patrijaršija. Srećom, verujući makedonski narod u rasejanju može ubuduće svoje duhovne potrebe da ostvaruje pod okriljem eparhija SPC u dijaspori", naveo je Raković za Tanjug.

Janjić: Hrabar potez SPC

Stručnjak za crkveno-pravna pitanja prof. dr Jovan Janjić je rekao da je odlukom Sabora SPC učinjen veliki i hrabar potez. Janjić za Tanjug kaže da ne treba povlačiti bilo kakve paralele između odluke SPC sa odlukom Sinoda Carigradske patrijaršije, kojom je priznata crkva u Severnoj Makedoniji, i ističe da je odluka Sabora SPC autonomna i zasnovana na kanonima.

"Jedino Sabor SPC može da rešava statusna pitanja koja se tiču crkvene organizacije na njenom kanonskom području", naglašava Janjić.

Ocenjuje da je odlukom SPC potvrđeno da je odluka Carigradske patrijaršije koja je, kako kaže, bila ishitrena i verovatno politički motivisana, ništavna i da neće proizvoditi dejstva.

"Ubuduće, ukoliko Jerarhija u Severnoj Makedoniji ostane pri razgovorima, koje je proteklih dana vodila sa Svetim sinodom SPC, to pitanje će se vratiti u okvire kanona i verni pravoslavni narod u Severnoj Makedoniji napokon će biti u zajednici sa ostalim pravoslavnim svetom", ističe Janjić i podseća da je Crkva u Skoplju bila izopštena i da nije imala jedinstvo sa drugim pomesnim crkvama pošto je bila u raskolu.

Nije bilo reagovanja iz SPC posle odluke Vaseljenske patriajršije

Podsećamo, nedavno je Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije priznao kao kanonsku crkvenu arhiepiskopiju koju vodi arhiepiskop Stefan u Severnoj Makedoniji, a ta odluka je izazvala mnogo polemike u javnosti.

Tada iz Srpske pravoslavne crkve nije bilo reagovanja, a analitičari su naglasili da nije time nije priznata autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, već da oni sada mogu da učestvuju u zajedničkoj liturgiji sa ostalim crkvama.

Verski analitičar Draško Đenović je za Euronews Srbija rekao da se u toj odluvi kao naziv crkve prizjane "Ohridska", i da se misli da je područje njene nadležnosti isključivo u granicama Severne Makedonije.

"Da Vaseljenska patrijaršija priznaje bilo kakvu autokefalnost i nezavisnost, onda ne bi ograničila njihovo delovanje samo na teritoriju Severne Makedonije, već bi prihvatila i njene eparhije po svetu", dodao je.

Đeković je tada ukazao da je nekoliko dana pre toga  vladika SPC Fotije izjavio da se očekuje da bi MPC mogla da uđe u SPC, odnosno da će imati određenu nezavisnost i da će moći da reguliše verski život u Severnoj Makedoniji, ali da će biti u sastavu SPC.

"Pregovori SPC i MPC su vođeni daleko od očiju javnosti. Mislim da Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne odgovara to što je Vartolomej malo prerano izašao u javnost, jer se očekivalo da se ne ponovi niški sporazum od pre nekoliko godina, kada je bilo sve dogovoreno i onda se odjednom makedonska strana povukla", rekao je Đenović.

Komentari (0)

Srbija