Društvo

Korona presek: Broj novozaraženih blago skočio, šest osoba preminulo

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

14:58

Korona presek: Broj novozaraženih blago skočio, šest osoba preminulo
Korona presek: Broj novozaraženih blago skočio, šest osoba preminulo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Republici Srbiji od poslednjeg izveštaja na novi koronavirus testirana je 10.621 osoba, a zabeležena su 132 nova slučaja. U poslednja 24 sata preminulo je šest osoba. Na respiratorima su trenutno 20 pacijenta.

U Beogradu je evidentirano najviše novozaraženih - 29, Novi Pazar broji 12, dok je u ostalim gradovima broj jednocifren. U Jagodini je zabeležneno osam, u Novom Sadu pet, dok je u Zrenjaninu, Smederevu, Nišu i Vlasotincu evidentirano četiri novih slučajeva koronavirusa.

Da podsetimo, tokom jučerašnjeg dana u Srbiji je registrovano 124 slučajeva koronavirusa, a preminulo je osam osoba. Na respiratoru su bile 24 osobe. 

 

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže da opada interesovanje za imunizaciju, jer ljudi misle da je sve prošlo - opada broj novozaraženih, bolnice se prazne, kovid odeljenja se zatvaraju.

On je za Euronews Srbija rekao da je posebno mali odziv za vakcinaciju kod mladih, koji nisu dovoljno motivisani da se vakcinišu.

"Kod njih mora da bude drugačiji način motivisanja, da se kampanja usmeri na ono što njih privlači, a to su putovanja, more, festivali. To bi kod njih mogao da bude motiv za vakcinaciju", rekao je Tiodorović.

Pet novih mera Kriznog štaba

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba dogovoreno je popuštanje dela mera donetih u borbi protiv koronavirusa u Srbiji. 

- Sve prodavnice će moći da rade od 00-24 sati

- ugostiteljski objekti na otvorenom imaju neograničeno radno vreme, a u zatvorenom ograničeno na 01.00 sat iza ponoći 

- Na sportskim događajima omogućeno je prisustvo publike

- Preporuka je da se omogući okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru do 500 ljudi

-Dozvoljene su mature, ali uz poštovanje svih mera. Uz to, rekreativna nastava i ekskurzije u okviru vannastavnih aktivnosti se takođe relaksiraju.

 

Komentari (0)

Srbija