Društvo

Lončar: Biće popuštanja mera koliko može, prerano opuštanje može da se vrati kao bumerang

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2021

-

11:59

Lončar: Biće popuštanja mera koliko može, prerano opuštanje može da se vrati kao bumerang
Lončar: Biće popuštanja mera koliko može, prerano opuštanje može da se vrati kao bumerang - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, uoči današnje sednice Kriznog štaba, da će nadležni maksimalno izaći u susret koliko mogu u popuštanju mera, ali da je sigurno da se neće ići na sopstvenu štetu, gde bi prerano opuštanje moglo da se vrati kao bumerang.

"Jedna od tema (na sednici Kriznog štaba) biće i stanje u zdravstvenom sistemu. Epidemiolozi će reći svoje viđenje na osnovu brojki. Budite sigurni da ćemo maksimalno, koliko možemo izaći u susret - izaći. Nećemo ići u korist svoje štete, da nam se prerano opuštanje, ne bi vratilo kao bumerang u vidu većeg broja zaraženih", rekao je Lončar novinarima prilikom primopredaje ambulantih vozila, donacije SAD, zdravstvenim ustanovama u Srbiju.

Lončar je ukazao da su mladi prenosioci virusa i da nisu dovoljno vakcinisani, dok su se stariji vakcinisali i pridržavaju se mera.

"Mladi to nisu najozbiljnije shvatili. A, ako popuštamo mere, one će ići u korist mladih, koji su željni druženja i izlazaka, i ukoliko nisu vakcinisani, to je stanje koje može da dovede da u jednom tretnutku situacija više ne bude pod kontrolom", rekao je Lončar.

On je još jednom apelovao na sve, a posebno mlade, da se vakcinišu, jer su vakcine  bezbedne i pomažu.

Ministar zdravlja je rekao da je situacija u zdravstvenom sistemu pod kontrolom kada je reč o korona virusu, i da je sada cilj pomoći što više ljudima s drugim oboljenjima, čije je lečenje trpelo zbog kovida, ali i upozorio da pandemija još nije prošla i zamolio sve građane da se ne opuštaju.


"Ako me pitate da li sam siguran da je korona prošla - nisam siguran. Nemam garancije i shodno tome pratićemo situaciju iz dana u dan", rekao je ministar.

Na pitanje da li će se i kada primati treća doza vakcine Lončar je naveo da istraživanja ukazuju da postoje dva moguća modela - jedan je da se treća doza primi devet do 12 meseci posle druge doze ili će se posle godinu dana ponovo primati dve doze.

Ministar je istakao da veliki broj zemalja, pre svega proizvođači vakcina, trenutno rade ispitivanja koja se tiču imunog odgovora na vakcinu, pa samim tim i potrebe za trećom dozom.

"To nisu definitivni rezultati, za to ispitivanje potrebno je vreme da bi se sagledali i imuni odgovor i antitela. Mislim da idemo ka tome da bude kao vakcina za sezonski grip koja se prima jednom godišnje", istakao je Lončar.


On je poručio da će pobeda nad pandemijom doći onda kada se vakciniše dovoljan broj ljudi, te da sve zavisi od brzine imunizacije.

Upitan da li i stručnjaci u Srbiji rade istraživanja oko efikasnosti vakcina, Lončar navodi da se i u našoj zemlji, shodno kapacitetima i mogućnostima, rade sva ispitivanja vezana za vakcine koje su dostupne u Srbiji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija