Društvo

Pašić: Škole imaju plan evakuacije, onlajn nastava danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi

Komentari

Autor: RTS

18/05/2022

-

10:25

Pašić: Škole imaju plan evakuacije, onlajn nastava danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi
Pašić: Škole imaju plan evakuacije, onlajn nastava danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Iza nas su dva dana lažnih dojava o podmetnutim bombama u školama, tržnim centrima, na mostovima, i brojnim drugim objektima i ustanovama. Preteći mejlovi stizali su na stotine adresa. Kontradiverzione ekipe, kažu u MUP-u, proveravaju sve navode.

Od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, dojave o bombama stigle su na čak 173 školske adrese. Još traju provere, pa je danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu onlajn nastava, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, on je naveo da ovo nije prvi put, poslednje nedelje aprila u 23 srednje škole su stigle dojave o bombama, zatim u studentskim centrima a u ponedeljak je bio nezabeležen slučaj. 

"Nakon provera koje su uradile kontradiverzione jedinice, u 100 posto pregledanim školama nije bilo bombi, deca su bezbedna, povećao se stepen opreznosti", napominje Pašić.

Škola pored propisanih oblasti obrazovanja realizuje i propise iz drugih oblasti javnih službi. Direktori kao odgovorna lica znaju proceduru, odlična je bila reakcija direktora i zaposlenih počevši od evakuacije i dalje komunikacije sa nadležnim institucijama, ukazao je pomoćnik ministra prosvete.

Koliko traje evakuacija

Pašić kaže da postoji plan evakuacije, propisan aktom ustanove i zna se koje odeljenje, odnosno koje grupe sa kojom izlaze, gde se skupljaju u dvorištu. Nakon toga prijavljuje se policiji, direktor izlazi poslednji iz škole, deca se upućuju u neki bezbedni prostor, park u blizini, a pozivaju se i roditelji.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"U 4.40 bilo je nekoliko različitih mejlova. Direktori su iskomunicirali ujutru sa zaposlenima, deca su sačekala ispred",  kaže Pašić.

Navodi da 96 odsto osnovnih i srednjih škola radi po neposrednom modelu u Srbiji.

"Što se tiče Beograda, brojevi se menjaju iz časa u čas. Informacija od sinoć u 22 sata je da se nastava u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi realizuje po trećem modelu, putem nastave na daljinu", rekao je Pašić.

Tako je u Voždovcu sinoć pet škola pregledano, a ostalo je još pet, podaci se menjaju.

"Mi smo u 34. nastavnoj nedelji, ostalo je oko 10 odsto nastavne godine, blizu smo kraja. Ove godine smo imali 95 odsto neposredne nastave, uzimajući u obzir koronu, juče je bila situacija u studentskim domovima vezano za prijave, u školama nije bilo", kaže Pašić.

Provera studentskih domova

nakon što su stigle dojave i za pojedine studentske domove, pomoćnik ministra kaže da postoje jasne procedure delovanja.

"Sve procedure regulisane su aktima MUP-a, kontradiverzioni pregled i procedura kada se dolazi, službenici sa opremom - od kvadrature objekta zavisi i vreme da se izvrši procena", objasnio je Pašić.

Studenti su na propisanoj distanci, koja može biti od same ustanove. Odgovarajući na pitanje da li se zbog novonastale situacije nešto menja u sistemu bezbednosti škola, Pašić kaže da se to već radi, samo će se više podići pozornost. 

E-Stock/ Andrija Soković

 

"Imamo u školi ustaljene procedure, šta rade tehnička lica, da li domar ujutru obilazi dvorište, naveo je on. 

Vrsta psihološkog rata

"Ne može se nešto generalizovati. Nadamo se da će ovo prestati. Tužilaštvo, BIA, MUP rade poslove iz svoje nadležnosti, upućeni smo jedni na druge. Svi se trude da bez panike ne dozvole da se dodatno nešto zakomplikuje", rekao je Pašić.

Stručnjaci ocenjuju da je ovo vrsta psihološkog rata.

"Pašić kaže da je situacija veoma neprijatna. Bitno je da mi svojim primerom i ponašanjem, ko je u direktnom kontaktu sa učenicima i roditeljima, objasnimo situaciju, da se ukaže šta je to što je potencijalni problem. Naš narod će izaći još snažniji", rekao je Pašić.

Prema njegovim rečima, svako obavlja posao iz svoje nadležnosti. 

"Ovo je nešto nečuveno, deca ne smeju biti ničija politička meta, apelujemo da se okanu aktivnosti", kaže Pašić.

Komentari (0)

Srbija