Društvo

Telo Mateja Periša ispraćeno iz crkve Svetog Antuna u Beogradu, nadbiskup i patrijarh predvodili oproštaj

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

15:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Telo mladog Splićanina Mateja Periša ispraćeno je u crkvi Svetog Antuna u Beogradu. Građani su odali počast preminulom Mateju i izrazili saučešće njegovom ocu Nenadu Perišu. Telo je ispraćeno iz crkve Svetog Antuna u 17 sati, a ispraćaj je predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Prisustvovao je i patrijarh SPC Porfirije.

 Hočevar je služio je poslednju misu za Mateja Periša u crkvi Svetog Ante.

"I vernici katoličke i pravoslavne veroispovesti tražili su Mateja Periša kada je nestao. Prva molitva za njega bila je baš u ovoj crkvi. Ja sam iznenađen da je pronađen baš taj dan, 18. maja, na dan Feliksa mučenika iz vremena Dioklecijana. Ja na ovaj nestanak gledam na jedan novi odnos Hrvatske i Srbije koje su pokazale veliko prijateljstvo tokom cele ove akcije. Danas ga zajedno ispraćamo i on će biti naš zaštitnik. Opraštamo se sa svetom misom i oproštajem. Izražavam saučešće", rekao je Hočevar.

Patrijarh Porfirije istakao je da smo se svi, bez obzira na naciju i veroispovest, molili za Mateja.

Matejev otac Nenad Periš zahvalio se svim vernicima koji su se molili za Mateja, SPC i Beogradskoj nadbiskupija za održanu misu.

"Moj sin, njegovi posmrtni ostaci, i ja odlazimo, ali naša srca ostaju ovde", poručio je Nenad Periš.

Otac Mateja Periša Nenad obratio se pre mise i zahvalio građanima.

"Hvala Beogradu na velikom srcu koje mi je dao. Zahvalio bih se svim građanima, pripadnicima MUP Srbije koji su dali sve od sebe. MUP Hrvatske takođe, ali i Bosne i Hercegovine. Hvala i svim medijima koji su izveštavali o nestanku moga sina. Pokazali ste da možete da razumete tugu. Došao sam do kraja, odlazim kući sa svojim sinom. Moj Matej je završio ovozemaljski život. Zašto?! Iako meni nije jasno mislim da je to nekom misijom gore", rekao je Periš.

Telo hrvatskog državljanina Periša pronađeno je u sredu, 18. maja, u Dunavu kod Ade Huje. Mladić je nestao u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine kod Beton hale u Beogradu. Od tada je trajala potraga za njim.

Juče je stigao i obdukcioni nalaz kojim je potvrđeno da je telo izvučeno iz Dunava njegovo. Prema preliminarnom nalazu obdukcije obavljene na Institutu za sudsku medicinu, smrt je nastupila nenasilnim putem.

Na pronalasku hrvatskog državljanina bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda, navodi se u saopštenju MUP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, rezultati toksikološke analize biće gotovi za dvadesetak dana.

Juče je u Beograd stigao i Matejev otac, Nenad Periš, kao i načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac. Ovim povodom oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković koji je izrazio saučešće u ime vlade i svoje ime porodici Mateja Periša.

Posmrtni ostaci Mateja Periša biće sahranjeni u Splitu, u krugu porodice.

 

Komentari (0)

Srbija