Aktuelno

Ispraćaj tela Mateja Periša iz crkve Svetog Ante u Beogradu predvodiće nadbiskup Stanislav Hočevar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2022

-

09:26

Ispraćaj tela Mateja Periša iz crkve Svetog Ante u Beogradu predvodiće nadbiskup Stanislav Hočevar
Ispraćaj tela Mateja Periša iz crkve Svetog Ante u Beogradu predvodiće nadbiskup Stanislav Hočevar - Copyright Euronews/Emil Čonkić, Euronews/Printscreen, nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Telo Mateja Periša biće danas ispraćeno iz crkve Svetog Ante u Beogradu za Split, gde će biti sahranjen. Telo će biti izloženo u crkvi u Bregalničkoj 14 od 15 sati, a u 17 časova će biti ispraćaj koji će predvoditi beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Telo hrvatskog državljanina Periša pronađeno je u sredu, 18. maja, u Dunavu kod Ade Huje. Mladić je nestao u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine kod Beton hale u Beogradu. Od tada je trajala potraga za njim.

Juče je stigao i obdukcioni nalaz kojim je potvrđeno da je telo izvučeno iz Dunava njegovo. Prema preliminarnom nalazu obdukcije obavljene na Institutu za sudsku medicinu, smrt je nastupila nenasilnim putem.

Na pronalasku hrvatskog državljanina bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda, navodi se u saopštenju MUP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, rezultati toksikološke analize biće gotovi za dvadesetak dana.

Juče je u Beograd stigao i Matejev otac, Nenad Periš, kao i načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac. Ovim povodom oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković koji je izrazio saučešće u ime vlade i svoje ime porodici Mateja Periša.

"Izražavamo saučešće porodici Mateja Periša nakon što smo primili informaciju iz Beograda. Juče sam razgovarao s njegovim ocem, žao nam je što se to dogodilo. Zahvaljujem policiji Srbije na saradnji. U ime cele vlade, izražavamo naše saučešće", rekao je Plenković na početku sednice vlade.

Telo isplivalo na Adi Huji

Telo mladića u sredu je pronašla posada teretnog broda koja je odmah pozvala policiju. Iz MUP-a su tada za Euronews Srbija rekli da je policija postupila odmah po pozivu, ali da se osoba i dalje vodi kao NN lice. Nakon toga oglasilo se i Više javno tužilaštvo koje je saopštilo da je dežurni zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu obavio uviđaj na licu mesta i naložio obdukciju, toksilološke i DNK analize. Zapravo, tim analizama se utvrđuje identitet, kao i uzrok smrti.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Garderoba je odgovarala odeći koju je imao Periš u noći nestanka - tamna majica sa aplikacijom, farmerke, bela patika, srebrni sat i mobilni telefon.

Otac nestalog Mateja Periša, Nenad rekao je tada da je čekao na bilo kakvu informaciju o svom sinu 139 dana. Istakao je da ga je kontaktirala srpska policija i da mu je saopštila da su pronašli telo koje odgovara opisu njegovog sina. 

On je za Jutaranji list rekao i da su mu do sada podršku uputili i iz hrvatskog MUP, iz ambasade Hrvatske u Beogradu, premijer Plenković, beogradski nadbiskup mu je takođe poslao poruku podrške...

"Ja se najiskrenije zahvaljujem svima njima, svim građanima Hrvatske, Srbije, svima koji su saosećali sa nama, molili za Mateja. Zahvaljujem se i policiji u Srbiji i Hrvatskoj na profesionalnom i ljudskom odnosu sve vreme, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je i naveo da su sve ovo vreme hrvatska i srpska policija slučaju pristupale profesionalno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija