Aktuelno

Slučaj nestanka Mateja Periša u Beogradu: Kako su izgledala četiri i po meseca potrage za nestalim Splićaninom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

17:15

Slučaj nestanka Mateja Periša u Beogradu: Kako su izgledala četiri i po meseca potrage za nestalim Splićaninom
Slučaj nestanka Mateja Periša u Beogradu: Kako su izgledala četiri i po meseca potrage za nestalim Splićaninom - Copyright Euronews/Lana Lukić,nestali.gov.hr, Tanjug/Tara Radovanović, Strahinja Aćimović, E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

U Dunavu kod Ade Huje jutros je pronađeno telo mlađeg muškarca, a otac nestalog Splićanina Mateja Periša je rekao da ga je srpska policija obavestila da po opisu i garderodi telo odgovara njegovom sinu. Međutim, još se čekaju DNK analize koji bi trebalo zvanično da potvrde čije je telo pronađeno.

Telo su u 9.20 pronašli radnici na brodu i odmah su pozvali policiju. U međuvremenu se oglasilo i Više Javno tužilaštvo. Oni su saopštili da je dežurni zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu obavio uviđaj na licu mesta i naložio obdukciju, toksilološke i DNK analize. Tim analizama bi trebalo da se utvrdi identitet za sada NN lica, kao i uzrok smrti.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac doputaovao je u Beograd.

On je večeras, obraćajući se novinarima na mestu na kojem je krajem decembra nestao Splićanin  rekao da je porodica prva koja mora da sazna da li je telo pronađeno danas u reci Matejevo ili nije.

On je dodao da bi obdukcija trebalo da bude gotova sutra, a kada bude gotova, onda će se moći reći šta je bio uzrok smrti.

Nenad Periš je čekao bilo kakvu informaciju o svom sinu 139 dana. Istakao je da ga je kontaktirala policija i da mu je saopštila da su pronašli telo koje odgovara Mateju.

"Takođe, rekli su da se mora sačekati i DNK analiza kako bi se ustanovilo da li je to sigurno on, a ona ne može biti gotova odmah", rekao je.

Iako se nadao da će njegov sini biti pronađen živ, kako kaže, "došla je bolna i grozna vest". "Iako je prošlo toliko vremena mi smo čekali da nam se saopšti srećna vest - da je nađen Matej živ... Ali, istina je drugačija i moramo je prihvatiti", rekao je Nenad Periš za Blic.

On je najavio da će u narednim danima doći u Beograd kako završio protokolarne stvari.

Intenzivna potraga za Splićaninom od trenutka nestanka

Više od četiri i po meseca traje potraga za mladićem iz Splita, Matejem Perišom, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra prošle godine nakon izalska iz noćnog kluba u Beton hali u Beogradu. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a u potragu su bile uključene policije Srbije i Hrvatske.

Policija je je na dnevnom nivou dobijala desetak prijava o tome da je Matej negde viđen, ali sve te informacije se nisu pokazale tačnim. Takođe, ronioci su danima pretraživali Savu i Dunav, a naročito područje u blizini Beton hale.

Miloš Stanimirović iz odeljenja za potrage MUP-a Srbije rekao je sredinom februara za RTS da se sa Matejem traga od trenutka prijave njegovog nestanka. On je naveo da je utvrđena trasa njegovog kretanja, ali i društva sa kojim je došao u Beograd. Izvršene su terenske provere apartmana u kojima su oni boravili, mesta koja su posećivali i lokala.

Rekonstrukcija kretanja Mateja Periša

Više detalja bilo je poznato kada se 12. januara zvanično oglasio MUP koji je prateći nadzorne kamere koje se nalaze u blizini Beton hale, mesta na kojem je Matej i nestao, napravio rekonstrukciju njegovog kretanja. Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala - od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednom drugom osobom, stoji u saopštenju MUP-a.

Navodi se i da je on napustio "Gotik" i izašao iz Beton Hale u 01.43 časova. Nakon toga uočen je na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. Nastavio je kretanje ka Brankovom mostu i sledeća lokacija na kojoj je uočen je Karađorđeva ulica, nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta. Na tom mestu je jedina njegova interakcija sa bilo kim na trasi njegovog kretanja. Pokušao je da uđe u taksi. Taksista je identifikovan, ali je rekao da je već imao zakazanu vožnju i da zato nije mogao da primi Mateja. 

MUP Srbije

Matej Periš nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu, iz koje je skrenuo u Travničku, ka mestu na kojem se ta ulice seče sa ulicom Braće Krsmanović. Sve vreme se kretao sam, i ne postoje indicije da je bilo nečega nasilnog tokom njegovog kretanja. U jednom trenutku se pojavio na snimku u Ulici braće Krsmanović, ali je isključeno njegovo vraćanje uz tu ulicu, kao i uz Travničku.

Sledeća lokacija na kojoj je uočen Periš je na promenadi kod restorana Savanova. Pošto sat na nadzornim kamerama nije pomeren posle prelaska na zimsko računanje vremena, utvrđeno je da je realno vreme u kojem je on uočen 1.51.

Navodi se i kako se kretao oko restorana. Njegova silueta je uočena iza žive ograde i nastavio je kretanje ka šetalištu i reci. U snimku se kaže da je on došao do reke i da daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada. 

Dalje se navodi da je, lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica, indikativno kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja tog objekta se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona. U pozadini snimka sa kamera, na kojem je prikazan taj objekat, vide se tramvajski most i Brankov most. Poslednji prikazani kadar je ka ušću Save u Dunav. U njemu se vidi objekat koji se kreće niz reku, a vreme i mesto se poklapaju sa lokacijama Matejevog telefona. Hrvatska policija je najavila da će ponovo ispitati prijatelje nestalog mladića i da će pritom uzeti u obzir i podatke s mobilnog telefona. 

Nenad Periš: Verujem u srpsku i hrvatsku policiju

Matejev otac Nenad je dugo boravio u Beogradu, a tek sredinom marta je otišao u Split. Neposredno pred odazak iz Beorada, Perš je za Euronews Srbija rekao da veruje u srpsku policiju koja će u nekom trenutku da pronađe njegovog sina. Tada je rekao i da je na redovnoj veti sa srpskom i hrvatskom policijom koje su se zbog ovog slučaja sastajale nekoliko puta. 

Na tadašnje spekulacije da je Matej možda u inostranstvu, rekao je da on u to ne veruje, jer su sva ključna dokumenta njegovog sina kod njega.

"Sva dokumenta su mu kod nas. U trenutku nestanka ništa od toga nije imao kod sebe. Kod mene se nalazi njegova lična karta, a pasoš je u Hrvatskoj. Jednostavno, nije mogao tek tako da napusti zemlju. Svakog dana dobijamo neproverene informacije, tako su nam jednom javili da se nalazi na nekoj lokaciji u Beogradu. Policija je to proverila i ispostavilo se da nije tačno", kaže Periš.

Euronews Srbija

 

Matej u Beograd došao s prijateljima

U noći kada je nestao Matej je pozvao drugaricu iz Splita koja je rekla da je videla propušten poziv od njega u 22.29. kako je dodala, on je nju pokušao da dobije da bi je pitao gde da izađe dalje sa društvom. Dodala je da je policija videla njene kontakte sa Matejem i da ju je odmah kontaktirala.

"Ja sam od 31.12. u kontaktu s policijom i maksimalno sarađujem. Javljam svaku moguću informaciju da bih pomogla istrazi. Prošla sam izjavu, poligraf i dopustila sam policiji da pregledaju moj stan i automobil", rekla je ona tada.

Policija je ispitala i prijatelje Mateja Periša koji su sa njim došli u Beograd, a koji su se kasnije vratili u Hrvatsku. Oni su takođe išli i na poliugrafsko ispitivanje.

"Matejevi prijatelji su otišli, prvo za Zagreb pa onda za Split. Koliko ja znam, poligrafski su ispitani. Imam tu informaciju, ali je nisam dodatno proveravao u policiji. Oni su prijatelji, najbolji prijatelji mog Mateja. Poznaju se od srednje škole i ja u njih ne sumnjam. Ne mislim da su oni napravili nešto loše, to vam govorim kao otac", rekao je Nenad Periš za hrvatski portal Indeks. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija