Društvo

Ružić na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu: Učenici od najranijih uzrasta uče o savremenim tehnologijama

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

17:08

Ružić na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu: Učenici od najranijih uzrasta uče o savremenim tehnologijama
Branko Ružić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu da obrazovni sistem Srbije podržava ekonomski rast zemlje stvaranjem okruženja u kome učenici od najranijih uzrasta uče o savremenim tehnologijama i njihovim potencijalima.

Na Svetskom forumu obrazovanja, koji se održava od 22. do 25. maja učestvuje 112 ministara iz 107 zemalja, a glavna tema su odgovori zemalja na nove i dugoročne izazove, kao i kako obrazovanje može da pomogne stvaranju uspešne ekonomije.

Ružić je danas na ministarskom sastanku upoznao sagovornike sa izazovima sa kojima se prosvetni sistem Srbije susretao tokom epidemije koronavirusa, kao i sa procesom sveobuhvatne digitalizacije obrazovanja čiji je glavni potencijal da poboljša kvalitet nastave i učenja. On je podsetio da je 2020. godine uveden predmet "Digitalni svet" za učenike prvog razreda, dok je od 2017. godine Informatika i računarstvo obavezan predmet za učenike od 5. razreda.

"U tom smeru i oblikujemo naše obrazovne strategije, jer smo uvereni, a dobili smo i dosta dokaza tokom pandemije, da je učešće inovacija u obrazovnom procesu od vitalnog značaja za njegov dinamičan razvoj. Takođe, važna je i kompatibilnost obrazovanja sa potrebama naših učenika i studenata, ali da potrebama privrednog okruženja", rekao je Ružić.

Ministar je istakao da se kontinuirano ulaže u profesionalni razvoj nastavnika i da Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja obezbeđuje besplatne visokokvalitetne obuke za nastavnike informatike, kao i obuke iz oblasti digitalne pismenosti.

On je naveo da je u toku opremanje škola odgovarajućom IKT infrastrukturom. Ružić je podsetio da su tokom epidemije koronavirusa svi mogli da shvate prednosti digitalizacije, kada je tradicionalno obrazovanje zamenjeno učenjem na daljinu.

"Nismo propustili nijedan nastavni dan, niti je bilo kašnjenja kada je u pitanju ispunjavanje nastavnih planova i programa na svim nivoima obrazovanja", kazao je ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija