Društvo

Jovanović o majmunskim boginjama: Batut će poslati uputstva zdravstvenim ustanovama

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

17:37

Jovanović o majmunskim boginjama: Batut će poslati uputstva zdravstvenim ustanovama
Jovanović o majmunskim boginjama: Batut će poslati uputstva zdravstvenim ustanovama - Copyright Tanjug/ Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sačinio je uputstva lekarima za majmunske boginje, koja će do kraja dana biti prosleđena zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima, izjavila je za Tanjug direktorka tog instituta Verica Jovanović dodajući da su epidemiolozi i lekari opšte prakse već pripravni.

Dr Jovanović je kazala da u ovom trenutku nema mesta panici jer je rizik i opasnost za populaciono širenje nizak. Navodi da samo osobe koje posumnjaju treba da se testiraju i ako se utvrdi bolest izoluju, što se radi u bolnici.

Najznačajnije kartakteristike majmunskih boginja, kako je ispričala dr Jovanović su povećana temperatura, malaksalost, osip na licu, pa na dlanovima, može da se pojavi i na preponama, ali i oticanje limfnih žlezda na vratu, pazuhu i preponama.

"Rizik je nizak, ne očekujemo da će porasti", kaže dr Jovanović.

Komentraišući dosadašnje podatke da su majmunske boginje zabeležene kod muškaraca između 25 i 45 godina, dr Jovanović kaže da ova bolest ne poznaje razlike u polu i da će dalja istraživanja utvrditi zašto se u ovom trenutku mahom zaražavaju muškarci jer se svaki od tih slučajeva istražuje.

Na pitanje da li je potrebna opšta vakcinacija populacije, dr Jovanović ponavlja da je rizik od prenosa i zaražavanja u populaciji u ovom trenuku nizak i naglašava da u ovom trenutku nema potrebe razgovarati na tu temu i nema ni pretpostavke da će biti vakcine na populacionom nivou.

"Ne postoji vakcina koja je razmatrana za opštu upotrebu, u ovom trenutku nema potrebe za vakcinaciju populacije", ističe dr Jovanović i dodaje da kada se govori o riziku obolevanja i prenosa majmunskih boginja, govori se o populacionim grupama koje su najviše izložene - medicinski radnici, osobe koje rade sa životinjama jer se radi o zonozi, bolesti koja prvenstveno napada životinje.

Batut je juče objavio epidemiološke karakteristike majmunskih boginja i prevencija, u kojima je naveo da je antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja licenciran za lečenje majmunskih boginja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija