Društvo

Tropski talas u Srbiji: Šest dana sa temperaturama iznad 30 stepeni u hladu, a za vikend i - pljuskovi

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2021

-

19:47

Tropski talas u Srbiji: Šest dana sa temperaturama iznad 30 stepeni u hladu, a za vikend i - pljuskovi
Tropski talas u Srbiji: Šest dana sa temperaturama iznad 30 stepeni u hladu, a za vikend i - pljuskovi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon hladnog početka nedelje, od danas se možemo nadati višim temperaturama koje će biti oko proseka za ovo doba godine i iznosiće do 32 stepena u hladu. To znači da ćemo imati tropski talas koji podrazumeva da će šest vezanih dana temperatura biti iznad 30 stepeni Celzijusa, rekla je za Euronews Srbija meteorolog Milena Lazarević.

Ona kaže da je topao mediteranski vazduh počeo da struji ka Srbiji i atmosfera se sada stabilizovala.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Za predstojeći vikend, Milena Lazarević je najavila da će temperatura u većini gradova u Srbiji biti iznad 30 stepeni, ali se za dane vikenda očekuju lokalni pljuskovi, grmljavina i munje.

"Dugi deo nedelje biće osetno topliji i tokom noći i tokom dana. Temperatura će iznositi iznad 30 stepeni u većini gradova", kazala je Lazarević.

Temperatura mora dovoljno zagrejana

Letnja sezona i odmori počinju polako. Za one koji planiraju letovanje dobra vest je da se temperatura mora dovoljno zagrejala.

Tanjug/AP/Steve Parsons

 

Što se tiče ove sezone, vreme ne bi trebalo da bude prepreka za odlazak u Grčku, bilo da putujete u junu, julu ili avgustu.

Da li možda treba da se plašimo letnje superoluje koja je pogodila Halkidiki u julu 2019. godine i odnela šest života?

"Tokom većeg dela leta Grčka će biti sunčanija i topla. Maksimalna temperatura oko 30 stepeni Celzijusa, jutarnja oko 17. Kada je reč o olujama njih je teško, odnosno gotovo nemoguće prognozirati za tako dug period. One nastaju jako brzo, pogotovo na moru i leti. Toplota i vlaga u kombinaciji su glavni okidači za oluje", kaže i dodaje da redovno pratite vremenske izveštaje i pre nego što krenete na put, informišete se o vremenskim prilikama.

Tanjug/AP/Francisco Ubilla

 

I u Crnoj Gori nas očekuje lepo vreme na leto sa prijatnim temperaturama 

"Temperatura u junu na području Crne Gore uglavnom neće prelaziti 30 stepeni. Prve toplotne talase očekujemo u drugoj polovini jula. Oni u proseku neće trajati dugo, ali će se često javljati. Modeli za područje Crne Gore daju nešto toplije i suvlje leto od proseka,. Ali za detaljnjiju prognozu potencijalne oluje, svakako treba sačekati", zaključila je Milena Lazarević.

Prema poslednjim informacijama voda je nahladnija u Dubrovniku i ona iznosi 21 stepen, na Skijatosu je nešto toplje sa 23 stepena, dok je more najtoplije u Turskoj, u Alanji, gde je izmereno 25 stepeni.

Kakvo nas leto čeka?

Do leta je ostalo još četiri dana, a sezonske prognoze kažu da će ovo leto na Balkanu biti toplo i suvo.

"Očekujemo da će temperature tokom letnjih meseci biti iznad proseka. U julu će se kretati od 28 do 34 stepeni Celzijusa i tada možemo da očekujemo čestu pojavu toplih talasa", kaže Lazarević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ona dodaje da će padavine tokom leta biti u deficitu, što može da dovede do kašnjenja useva.

Što se tiče avgusta i septembra, MIlena Lazarević kaže će biti toplotnih talasa, a padavine se očekuju samo u vidu kratkotrajnih pljuskova.

"Tokom leta, osim toplotnih talasa očekuju nas   oluje praćenje jakim pljuskovima, gradom i olujnim vetrom. Oluje će biti lokalnog karaktera", rekla je Lazarević.

Komentari (0)

Srbija