Društvo

"Nije do godina, već do UV zračenja": Dermatolozi traže zabranu solarijuma u Srbiji, organizovani besplatni pregledi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

28/05/2022

-

22:05

"Nije do godina, već do UV zračenja": Dermatolozi traže zabranu solarijuma u Srbiji, organizovani besplatni pregledi
"Nije do godina, već do UV zračenja": Dermatolozi traže zabranu solarijuma u Srbiji, organizovani besplatni pregledi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Preplanuo ten iz solarijuma sve je popularniji među mladima u Srbiji. Zanemaruje se podatak da je ultravioletno (UV) zračenje iz lampi solarijuma Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena koji izazivaju melanom. U Udruženju dermatovenerologa Srbije kažu da se povećava broj mladih sa karcinomom kože, te najavljuju da će zatražiti zabranu upotrebe solarijuma.

Mnogi nisu svesni kakvom se riziku izlažu kada legnu pod lampe, te su saloni lepote ovih dana prepuni mladih devojaka, posebno onih koje završavaju srednju školu jer za proslavu mature žele da imaju bakarnu boju kože. Prof. dr Danica Tiodorović, nacionalni koordinator Euromelanoma u Srbiji i potpredsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije kaže da je korišćenje solarijuma jedan od razloga zašto se melanom danas može videti i kod mlađih osoba, pa čak i kod mlađih od 18 godina.

"Ranije nismo viđali melanom kod mladih osoba od 18 do 30 godina. Danas se, nažalost, povećava broj melanoma u ranoj životnoj dobi i dijagnoza te bolesti može se videti i kod osoba koje nisu punoletne. Trend pregorevanja i bronzani ten koji se dobija odlaskom u solarijum razlog je nastanka melanoma u mlađoj životnoj dobi", navela je profesorka Tiodorović za Euronews Srbija.

Solarijum je zabranjen za maloletne osobe u Srbiji, ali retko koji kozmetički salon traži ličnu kartu pre nego što tinejdžerke legnu pod lampe. Udruženje dermatovenerologa Srbije zajedno sa  Ministarstvom zdravlja donelo je Pravilnik o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma, koji je stupio na snagu februara 2019. godine, a kojim se osim maloletnim osobama solarijum zabranjuje osobama koje su bolovale ili boluju od tumora kože, ili oboljenja praćenih pojačanom osetljivošću na UV zračenje i toplotu.

Pravilnikom je definisano i da stariji od 18 godina moraju da budu obavešteni o štetnom dejstvu solarijuma i moraju da potpišu pismeno pristanak u dva primerka, od kojih jedan zadržava vlasnik salona, a drugi ide korisniku. Na obrascu se ističe da korisnik na sopstveni rizik koristi solarijum i navode se sva štetna dejstva UV zračenja - od povećanog rizika za rak kože, preko mogućeg oštećenja vida, prevremenog starenja kože, do opekotina, osipa.

Štetni solarijumi, ali i izlaganje suncu

Tiodorović u razgovoru za Euronews Srbija kaže da će Udruženje dermatovenerologa Srbije nastaviti da se bori i tražiti potpunu zabranu solarijuma u Srbiji. Dodaje i da je važno čuvati se i od prirodnog sunca.

"Važno je istaći da su solarijumi, ali izlaganje suncu u najtoplijem delu dana štetni za kožu. Ne samo na plaži, već i tokom bilo kojih aktivnosti koje se odvijaju napolju, moramo biti pravilno zaštićeni. Najveći UV indeks štiti od 11 do 17 sati. Treba izbegavati izlaganje suncu. Ukoliko bude izlaganja da ono bude kratko, uz UV zaštitu, fizičku ili kremama. Važno je da se nose kape, šeširi, dugi rukavi, naočare za sunce. Na one delove tela koji se ne mogu prekriti, važno je naneti zaštitne kreme", pojasnila je.

profimedia

 

Upozorava da osim rizika od melanoma, koža koja se izlaže suncu i UV zracima brže stari, ranije se javljaju bore, ali i fleke na licu i telu.

Prethodnih godina zbog pandemije virusa korona, kampanja "Euromelanom" nije mogla da se organizuje tradicionalno pregledom mladeža na koži. Ove godine, nakon što se epidemija stišala, organizovani su preventivni pregledi kože širom Srbije i edukacija građana o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože. Slogan ovogodišnje kampanje glasi "Nije do godina, već do UV zračenja" i ukazuje na značaj takozvane "UV kilometraže", koja ne mora uvek biti odraz godina već količine prethodnog izlaganja UV zracima.

Pregled poljoprivrednika

Ima i onih koji su zbog prirode posla kojim se bave stalno na suncu. Među njima su poljoprivrednici. Zbog toga su preventivni pregledi ovog vikenda zakazani za njih i to u ambulanti u selu Karan, nadomak Užica, u 11 sati u subotu, kao i u 10 sati u nedelju, u ambulanti na Mokroj Gori. Nakon toga, 5. juna besplatni pregledi kože biće obavljeni u Sremskoj Mitrovici, u ambulantama u Mačvanskoj Mitrovici, selu Ločar, Martinić i Kuzmin, a 18. juna u Gračanici.

Profesorka Tiodorović kaže da su već pregledali poljovrednike u selu Krupac u okolini Pirota, da su kod pojedinih poljoprivrednika uočili neke vrste nemelanomskih karcinoma, ali da nisu otkrili nijedan melanom, najopasniji tip raka kože.

Kako bi se najopasniji rak kože, melanom, otkrio na vreme dermatolozi će u 26 gradova širom Srbije 13. juna organizovati besplatne preglede kože u svim prijavljenim državnim i privatnim ordinacijama u Srbiji. Zakazivanje pregleda biće moguće 6. i 7. juna putem broja telefona 0800222888 od 8 do 20 sati.

U toku jula i avgusta biće obavljena edukacija i besplatni pregledi dece u odbojkaškom kampu Vanje Grbića i vaterpolo kampovima Vaterpolo saveza Srbije. "Euromelanom” kampanja u Srbiji ima podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija