Zdravlje

Udruženja dermatologa i pacijenata traže zabranu korišćenja solarijuma u Srbiji, upozoravaju da raste broj obolelih od melanoma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2021

-

07:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je UV zračenje iz lampa u solarijumu u visokororizične i navela da one mogu da podstaknu melanom, najagresivniji kracinom kože. Upravo to je jedan od povoda za reakciju Udruženja dermatologa Srbije i Udruženja pacijenata obolelih od melanonma koji najavljuju sa će od države zhtevati potpunu zabranu njegovog korišćenja u Srbiji.

Savo Pilipović predsednk Udruženja pacijenata kaže u razgovoru za Euronews Srbija da je ova inicijativa trenutno stopirana zbog trenutne situacije sa koronavirusom koji je inače uticao na sve.

"Nadamo se da ćemo do sledećeg proleća imati zabranu solarijuma u Srbiji kao što to postoji u Bralizilu i Australji. Solarijum ne donose ništa dobro, sem prepanulog tena i stvar je mode i trenda", kazao je Pilipović.

On je kazao da raste broj obolelih od melanoma ljudi koji su starosti između 18 i 30 godina.

"Naročito je to pristuno kod žena i to je direktna posledica odlaska u solarijum. Mi imamo pravilnik Mnistarstva zdravlja, za koje se izborilo Udruženje dermatologa, koje zabranjuje mlađima od 18 godina korišćenje solarijuma, a za starije se traži informisanje i pristanak. To znači da radnik u slarijumu treba da vas obavesti o riziku. Međutim, u praksi se to gotovo ne dešava", kazao je Pilipović.

Kaže da je i sam prošao kroz borbu sa ovom bolešću, da ona još uvek traje, i ukazao da ona nije ni malo laka.

"Prošao sm pakao sa melanomom, kao i većina mojih prijatelji iz udruženja. To je veoma opasna bolest. Postoje razni uzroci koji mogu da dovedu do nastanka ove bolesti. Na neke ne možemo da utičemo, to nam je dato, ali na ono na šta možemo da utičemo je da ne odlazimo u solarijum i da se ne sunčamo kada ne treba", kaže Pilipović, podsećajući da je sunčanje nakon 10 sati ujutru opasno i da na to treba obratiti posebnu pažnju.

"Ja sam na moru, sunčao sam se i naravno da je Sunce zdravo, samo ne smemo da ga koristimo između 10 i 17 časova", dodaje.

Kaže da država radi na tome da proširili listu lekava i tretmana koji mogu da pomognu ljudima koji se bore sa melanomom.

"Imamo istorijski proboj u proteklih godina, imamo tri od sedam lekova koji leči četvti stadijum melanoma. To su revolucionarni lekovi koji mogu da omoguće da se sa njim živi godinama. Takođe imamo razgovore sa ljudima iz RFZO da se obezbede terapije koje su dosupne u svetu. Nadamo se da ćemo do kraja godine dobiti određenu listu", kazao je Pilipović.

Komentari (0)

Magazin